• Scherpste tarieven
  • Binnen 24 uur uw container voor de deur
  • Grootste aanbod van NL
  • 100% milieuvriendelijk en duurzaam
  • Totaalleverancier voor elke afvalstroom

Afvaleducatie voor kinderen

20 juli 2016
Educatie

‘Jong geleerd is oud gedaan’, zeggen wij altijd. Kinderen moeten zich al vroeg bewust zijn van het afvalonderwerp. Denk daarbij aan het scheiden van afval, recyclen, maar ook afvalvermindering en voedselverspilling. Deze generatie moet ten slotte de aarde straks weer doorgeven. Afval scheiden bij de bron is belangrijk om recycling mogelijk te maken, maar wat kan er wel en niet gerecycled worden? En wat gebeurt er dan precies met die stapel oude kranten? Of plastic flessen? Wanneer kinderen het nut begrijpen van afval netjes (gescheiden) weggooien, zullen ze dit eerder goed doen.

Afvaleducatieboekje

Afval krijgt ook op scholen steeds meer aandacht. En als scholen zelf een verantwoord afvalbeleid willen invoeren, begint dat natuurlijk met bewustwording en goede communicatie. Ook richting de allerkleinste leerlingen. Omdat Milieu Service Nederland afvaleducatie belangrijk vindt, ontwikkelen wij een afvaleducatieboekje voor (basis)scholen. Het verhaal in het boekje is naar het idee van Mary Bartels en haar dochter, die zelf juf is op een basisschool. De illustraties worden gemaakt door illustratrice Yolanda Eveleens. De gebeurtenissen in het verhaal zijn herkenbaar voor kinderen, dus dit maakt het afvalonderwerp heel toegankelijk en begrijpelijk.

Vier vrienden; Floor, Mayla, Rop en Thijmen zitten op school en maken gedurende de dag allerlei dingen mee waarbij afval een rol speelt. Denk maar aan het koffiebekertje van de juf, mandarijnenschillen tijdens de lunch en een blikje drinken. Wat gebeurt er als we al dat afval niet netjes in de prullenbak gooien? Op een speelse wijze wordt in het verhaal duidelijk dat afval écht heel lang blijft liggen als we het op de grond gooien. Wij hopen dat kinderen zelf al een beetje nadenken over hun afvalverbruik en hoe ze dit kunnen verminderen. Dat ze straks hun brood alleen nog maar in een broodtrommel mee naar school willen, en niet in een boterhamzakje.

Het nieuwe schooljaar

Het verhaal is geschikt voor kinderen uit groep 4 en 5. De centrale boodschap is: door te zorgen dat we minder afval gebruiken, zoals zakjes, doosjes, papiertjes, pakjes en blikjes, zorgen we voor een beter milieu. We moeten afval ook scheiden, onder andere papier, glas, plastic, batterijen en groen afval. Het afvaleducatieboekje is nog volop in ontwikkeling en verschijnt in het nieuwe schooljaar van 2016. Heeft uw (basis)school interesse in het boekje? Neem dan contact op met marketing@milieuservice.nl

Smokey Mountain in Manilla

Onze drang om een educatieve bijdrage te leveren aan kinderen gaat verder dan het afvaleducatieboekje alleen. Op veel plekken in de wereld kunnen mensen hun afval niet netjes weggooien, het stapelt zich op tot een grote vuilnishoop. In Manilla, op de Filipijnen, is dit bijvoorbeeld de realiteit. Veel kinderen gaan hier niet naar school, maar werken rondom de grote vuilnisbelt Smokey Mountain. Zij zoeken daar naar bruikbaar afval om te recyclen of ze maken houtskool. Zo verdienen zij geld voor het levensonderhoud van het gezin.

Young Focus

Kinderen mogen niet werken, ze horen te spelen en te leren. Milieu Service Nederland is daarom een samenwerking gestart met Young Focus, een stichting die zich inzet voor kinderen rond de vuilnisbelt (Smokey Mountain) in Manilla. De sponsorprogramma’s van Young Focus maken het mogelijk dat kinderen in Manilla weer naar school kunnen en een toekomst tegemoet gaan. Milieu Service Nederland gaf 30 kinderen een rugzak met schoolspullen voor het nieuwe schooljaar. Ook geven wij voor elke nieuwe klant een sponsorbedrag aan Young Focus.

Lespakket voor scholen

Young Focus heeft een leerzaam lespakket ontwikkeld voor Nederlandse basisschoolkinderen. Met dit lespakket leren kinderen hoe het er in Manilla, onder andere op de Smokey Mountain, aan toe gaat. Het lespakket is aan te vragen via scholen@youngfocus.nl. Meer informatie over Young Focus en hun werkzaamheden op de Filipijnen leest u hier.


Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en vacatures van Milieu Service Nederland? Volg ons dan op LinkedIn:


Top