• Scherpste tarieven
  • Binnen 24 uur uw container voor de deur
  • Grootste aanbod van NL
  • 100% milieuvriendelijk en duurzaam
  • Totaalleverancier voor elke afvalstroom

Column: Best sexy, dat afval

28 augustus 2016
Dirk de Heus

Enige tijd geleden zei iemand tegen mij: “Zoals je het nu vertelt, is afval eigenlijk best sexy.” En dat is ook best wat het mag zijn: sexy. De afvalbranche heeft soms nog te kampen met een negatief imago, terwijl de markt eigenlijk steeds meer transparant geworden is en we vanuit een partnership leuke dingen met elkaar kunnen bereiken. Daarnaast is de verwerking van afval steeds belangrijker geworden, zeker omdat vele grondstoffen op termijn uitgeput zullen raken. Hoewel sommigen zeggen dat afval niet bestaat, is het juist zo dat wanneer je de vuilafvoer niet goed hebt geregeld, afval wel degelijk blijft bestaan. Voor een vastgoedeigenaar is het daarbij ook zo dat de vuilafvoer dus niet alleen tegen goede tarieven geregeld moet zijn (dit is in aanleg namelijk niet van invloed op de waarde van uw vastgoed). Ook operationeel dient de situatie zo optimaal mogelijk te zijn.

Uw huurders

Vastgoedwaardering bestaat uit verschillende situaties en manieren van meten. U wilt uw pand zo aantrekkelijk mogelijk maken voor (toekomstige) huurders, de juiste voorzieningen bieden, maar bovenal: u wilt uw huurders tevreden houden. Immers, een volledig verhuurd gebouw is meer waard dan een leegstaand pand. Huurders kijken uiteindelijk wat ze onderaan de streep per maand kwijt zijn. Hoe lager de bijkomende kosten (servicekosten), hoe minder huurkorting u hoeft te geven. Met efficiënte inkoop van voorzieningen houdt u de kosten voor uw huurders laag.

De uitstraling van uw pand

Goede voorzieningen zijn een waardevermeerdering voor uw vastgoed. Hebben uw huurders een volledige milieustraat waar zij al hun afval kwijt kunnen? Of staat er slechts een restafvalbak en moeten gebruikers naar een andere verdieping voor overig afval zoals papier/karton en plastic. Allerlei losse containers langs uw pand zijn eerder een minpunt dan een pluspunt. Uw brandverzekering wordt er niet goedkoper op en vervuiling rondom uw pand werkt allesbehalve waardeverhogend. Ik zie een aantal trends als we kijken naar de waardering van vastgoed. Een belangrijk onderdeel is duurzaamheid; zo wordt BREEAM-certificering en benchmarking conform GRESB steeds belangrijker bij de waardering van gebouwen.

De meerwaarde van duurzaam vastgoed

Als vastgoedeigenaar wilt u spelen op safe, daarom wordt er steeds vaker voor duurzaamheid gekozen. Een duurzaam pand is vaak meer waard, het wordt namelijk sneller verhuurd en meestal voor een hogere huurprijs. Als expert op het gebied van BREEAM adviseer ik vastgoedbeheerders graag over afvalinzameling volgens de richtlijnen van BREEAM.  Rapporteren (meten, monitoren en verslag leggen) doen wij onder andere met onze afvalstoffenrapportage, die zowel BREEAM als GRESB ‘proof’ zijn, zodat u altijd kunt zien hoe duurzaam u ervoor staat!

Als Branchemanager Vastgoed geef ik u graag advies op maat. Op uw locatie voer ik een afvalscan uit en spreek ik met huurders om erachter te komen wat hun specifieke wensen zijn. Samen komen wij tot een efficiënt en duurzaam afvaladvies. Neem direct contact op.

Dirk de Heus, Branchemanager Vastgoed bij Milieu Service Nederland


Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en vacatures van Milieu Service Nederland? Volg ons dan op LinkedIn:


Top