• Scherpste tarieven
 • Binnen 24 uur uw container voor de deur
 • Grootste aanbod van NL
 • 100% milieuvriendelijk en duurzaam
 • Totaalleverancier voor elke afvalstroom

Dag van de Duurzaamheid 2018

09 oktober 2018
Dag van de duurzaamheid

Morgen, woensdag 10 oktober, is het de Dag van de Duurzaamheid. Urgenda startte 10 jaar geleden met dit initiatief om aandacht te vragen voor de vele duurzaamheidsinitiatieven in Nederland. Deze jubileumeditie laat zien hoe ver we in Nederland al zijn op het gebied van duurzaamheid. Op 10 oktober worden er door het hele land activiteiten georganiseerd om duurzaamheid onder de aandacht te brengen. Ook als u niet in staat bent om zelf een activiteit te organiseren of aan een activiteit deel te nemen, zijn er nog genoeg andere manieren waarop u binnen uw organisatie bij deze dag stil kunt staan.

DUURZAAMHEID

Duurzaamheid is een heel breed begrip. Het komt er eigenlijk op neer dat we er in een duurzame wereld voor zorgen dat er evenwicht is tussen mens, milieu en economie. Door te zorgen voor een goed evenwicht proberen we te voorkomen dat we de aarde uitputten. Duurzaamheid is erop gericht om op een zodanige wijze met onze aarde om te gaan, dat deze ook de toekomstige generaties in hun behoeften kan blijven voorzien. Dat is belangrijk, want natuurlijke hulpbronnen (zoals bijvoorbeeld gas en olie) raken langzaam op. Daarom neemt de noodzaak voor het recyclen van materialen toe. Daarnaast is het een algemeen bekend gegeven dat de aarde opwarmt. In oktober van dit jaar bleek al dat de Verenigde Naties verwacht dat, als de CO2-uitsoot niet aangepakt wordt, de temperatuur op aarde tussen 2030 en 2052 met 1,5 graad gaat stijgen.

OPWARMING VAN DE AARDE

Het stijgen van de temperatuur op aarde kan verstrekkende gevolgen hebben. Milieu Centraal geeft een duidelijk beeld van de te verwachten veranderingen. Zo zorgt het opwarmen van de aarde ervoor dat de zeespiegel stijgt omdat het zee-ijs smelt. Dit heeft meer overstromingen tot gevolg. Daarnaast zullen er meer voedseltekorten ontstaan, sterven er planten- en diersoorten uit, komen er meer bosbranden en woestijnen, krijgen we vaker te maken met hittegolven en kan er uiteindelijk ook een tekort aan drinkwater ontstaan in de gebieden waar het droger wordt.

STA STIL BIJ DE DAG VAN DE DUURZAAMHEID

Het is dus van groot belang dat we bewuster gaan leven en naar een duurzame wereld toewerken. De Dag van de Duurzaamheid toont aan hoeveel verschillende initiatieven er al zijn om duurzamer te leven. Heeft u geen tijd om zelf een activiteit te organiseren of ergens aan mee te doen? Dan zijn er nog genoeg acties waarmee u binnen uw bedrijf of zelfs thuis duurzame initiatieven kunt doorvoeren. Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet:

 • Vraag uw medewerkers om hun oude mobiele telefoons mee te nemen en zamel deze ter plekke in voor recycling. Uiteraard kunt u ook thuis uw oude mobieltjes verzamelen om te recyclen.
 • Stimuleer uw medewerkers om op de fiets naar hun werk te komen, te carpoolen of gebruik te maken van het openbaar vervoer.
 • Organiseer een ontbijt of lunch met alleen biologische en Fair Trade producten.
 • Ontmoedig het gebruik van plastic tasjes en stimuleer uw klanten en medewerkers om geen nieuwe tasjes te vragen/aan te nemen en eventuele tasjes die al in het bezit zijn opnieuw te gebruiken.
 • Deel hervulbare drinkflessen uit aan uw medewerkers, zodat zij deze opnieuw kunnen vullen in plaats van dat zij steeds nieuwe plastic flesjes met drinken halen.
 • Organiseer een kortingsactie op één van uw duurzame producten.
 • Vervang alle gloeilampen die u nog thuis of op uw werk heeft hangen door LED-lampen of spaarlampen.

UW AFVAL MAAKT HET VERSCHIL!

Natuurlijk bent u niet verplicht om deze of andere tips/activiteiten alleen op 10 oktober uit te voeren. Het is uiteraard ook een idee om misschien wekelijks of zelfs dagelijks een biologische lunch organiseren. Ook kunt u natuurlijk uw medewerkers gedurende het hele jaar actief stimuleren om naar hun werk te fietsen en voortaan iedere nieuwe collega een hervulbare drinkfles cadeau doen. Dit soort maatregelen maken al een groot verschil!

Voor organisaties die nog meer aandacht willen besteden aan duurzaam ondernemen, loont het om hun afvalbeleid nog eens onder de loep te nemen. Afvalinzameling heeft namelijk een grote invloed op de duurzaamheidsprestaties van gebouwen, organisaties en locaties. Gelukkig zijn er manieren om uw afvalbeleid te verduurzamen.

AFVAL SCHEIDEN

De wijze waarop u uw afval inzamelt, heeft een grote invloed op het milieu. Afval is namelijk een waardevolle grondstof. Daarom streven we er in Nederland naar om zoveel mogelijk afval te recyclen. Om dit te realiseren, is het echter wel van belang dat het gescheiden wordt ingezameld. Als wij dit niet doen, komen alle afvalstoffen namelijk bij het restafval terecht. Restafval wordt bij de verwerking verbrand. Dit is slecht voor het milieu en zorgt ervoor dat eventuele recyclebare stoffen verloren gaan. Dat is natuurlijk zonde! Door uw afval te scheiden, optimaliseren we het recycleproces. Dan hebben we minder nieuwe grondstoffen nodig om producten te maken, waardoor we de aarde minder snel uitputten.

MINDER TRANSPORTEN

Ook het aantal transporten dat nodig is om uw afval af te voeren maakt een groot verschil. Hoe minder transporten er nodig zijn, hoe verder we de CO2-uitstoot reduceren. Dit is belangrijk, want de CO2-uitstoot heeft een zeer slechte invloed op het milieu.

Gelukkig zijn er manieren om het aantal transporten te verlagen. Door uw afval te scheiden, zitten uw inzamelmiddelen minder snel vol. Daardoor zijn er al minder transporten nodig om al uw inzamelmiddelen te legen.

Ook het persen van uw afval heeft een positief effect op de CO2-uitstoot. Door uw afval samen te persen, neemt het minder ruimte in binnen de container. Hierdoor zijn er minder transporten nodig om uw afval af te voeren. In plaats van dat u bijvoorbeeld 20 rolcontainers nodig heeft om uw afval in te zamelen, heeft u dan genoeg aan één perscontainer! Deze container hoeft dan ook nog eens minder vaak geleegd te worden dan al die afzonderlijke rolcontainers. Dit heeft een grote positieve invloed op het verminderen van de CO2-uitstoot!

WIJ VERDUURZAMEN UW AFVALMANAGEMENT

Milieu Service Nederland hecht veel waarde aan het scheiden van afval en het reduceren van de CO2-uitstoot. Daarom kijken wij bij het inrichten van onze dienstverlening altijd naar manieren om het afval van onze klanten zo duurzaam en voordelig mogelijk in te zamelen en af te voeren.

Dankzij onze gratis afvalscan kunnen wij goed inschatten welke afvalstromen er bij u vrijkomen en wat de volumes daarvan zijn. Op basis van deze gegevens kunnen wij u geschikte inzamelmiddelen en ledigingsfrequenties adviseren waarbij wij de effecten van onze activiteiten op het milieu nooit uit het oog verliezen. Door de geschikte containersoort of maat te kiezen en goed te kijken naar onze inzamelroutes, beperken wij de CO2-uitstoot tot een minimum.

Daarnaast beschikt Milieu Service Nederland ook over diverse soorten perscontainers. Van Miniperscontainers tot balenpersen, zakkenpersen en grote afvalperscontainers, wij hebben voor iedere situatie een geschikte perscontainer. Onze Miniperscontainers en grote perscontainers rusten wij standaard uit met een automatische volmelder. Wij krijgen dan vanzelf een melding als de container voor 80% gevuld is. Dan komen we de container binnen 24 uur legen. Zo voorkomen we dat we onnodige kilometers rijden om halflege containers te legen. De ledigingsfrequentie past zich automatisch aan naar het gebruik.

ADVIES OP MAAT

Er zijn dus genoeg manieren waarmee u morgen aandacht kunt besteden aan de Dag van de Duurzaamheid! Daarnaast zijn er ook voldoende manieren om uw bedrijfsvoering ingrijpend te verduurzamen, zoals bijvoorbeeld het verduurzamen van uw afvalbeleid.

Wilt u weten hoe u uw afval zo duurzaam en voordelig mogelijk inzamelt? Neemt u dan gerust contact met ons op via 088 – 08 09 030 of via het contactformulier. Wij voorzien u graag van advies op maat.

Top