• Scherpste tarieven
  • Binnen 24 uur uw container voor de deur
  • Grootste aanbod van NL
  • 100% milieuvriendelijk en duurzaam
  • Totaalleverancier voor elke afvalstroom

Hoera! Vandaag bestaat de glasbak 40 jaar!

17 mei 2018
Glasbak - Glas - Milieu Service Nederland

Vandaag, 17 mei 2018, bestaat de glasbak 40 jaar. Inmiddels is de glasbak niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld, en dat is maar goed ook! Glas kan namelijk, zonder kwaliteitsverlies, volledig en oneindig vaak gerecycled worden. Het recyclen van afvalstromen is beter voor het milieu, maar het is dan wel belangrijk dat het afval zoveel mogelijk gescheiden wordt ingezameld. Dankzij onze welbekende glasbak, kunnen we in Nederland nu al 40 jaar gemakkelijk en efficiƫnt ons glas gescheiden van onze andere afvalstromen inzamelen.

DE EERSTE GLASBAK

Glasintbakkie.nl geeft een mooie weergave van de eerste stappen van Nederland op het gebied van het gescheiden inzamelen van ons glasafval. Op 17 mei 1978 werd in Den Bosch de eerste gemeentelijke glasbak geplaatst. Deze allereerste glasbak stond in het winkelcentrum Zuiderpassage en was de eerste van 500 glasbakken die in Brabant geplaatst gingen worden.

Zoals met veel nieuwe initiatieven vaak het geval is, moest ook de glasbak zich eerst nog bewijzen. Daarom maakten de eerste glasbakken onderdeel uit van een proef, waaraan 71 gemeenten deelnamen. De glasbak heeft zich bewezen en werd uiteindelijk landelijk ingevoerd!

Waar het in de eerste instantie het doel was om jaarlijks 840.000 kilo glas in te zamelen en te recyclen, staan er in 2018 ongeveer 25.000 glasbakken in Nederland waarmee gezamenlijk 421 miljoen kilo glas per jaar wordt ingezameld voor recycling. Dat is een zeer indrukwekkende stijging waar we met zijn allen best trots op mogen zijn! Inmiddels is het wegbrengen van ons glas naar de glasbak de gewoonste zaak van de wereld geworden, waardoor we als land flink bijdragen aan een beter milieu.

CIRCULAIR

Nederland wil naar een circulaire economie toe, waarin efficiƫnt wordt omgegaan met grondstoffen en waarin de productie van afval zoveel mogelijk wordt voorkomen. Het recyclen van glas sluit hier naadloos bij aan. Glas is immers een goed voorbeeld van een circulair product, want het is eeuwig en volledig recyclebaar.

Het gescheiden inzamelen en recyclen van glas bespaart een hoop energie. Glasscherven smelten namelijk bij een lagere temperatuur dan de grondstoffen die voor nieuw glas gebruikt worden. Bij glas dat voor 60 procent gerecycled is, zorgt het gebruiken van glasscherven (volgens cijfers van Milieu Centraal) al voor een energiebesparing van 15 procent.

GLAS IS EEN GRONDSTOF

Glasafval is dus eigenlijk een grondstof voor nieuwe producten. Dat maakt van glas een ontzettend duurzaam verpakkingsmateriaal. Van de ingezamelde scherven worden bijvoorbeeld nieuwe glazen flessen of potjes gemaakt. Glazen verpakkingen bestaan dan ook voor 50 tot 80 procent uit hergebruikte scherven. De precieze hoeveelheid is afhankelijk van de beschikbare scherven en het te maken product. In Nederland wordt ongeveer 84% van al het verpakkingsglas gerecycled.

FAN VAN DE GLASBAK

Bij Milieu Service Nederland hechten wij grote waarde aan het beschermen van het milieu en het scheiden van afval, daarom zijn wij natuurlijk fan van de glasbak! Daarom hebben wij ook zelf een glasbak in ons assortiment opgenomen, zodat wij ook zelf kunnen bijdragen aan het scheiden van glas.

Wilt u ook binnen uw organisatie uw glas gescheiden gaan inzamelen? Kijkt u dan eens naar onze diverse inzamelmiddelen! Naast een glasbak, beschikken wij ook over diverse rolcontainers en (semi-)ondergrondse containers waarmee u gemakkelijk uw glas inzamelt.

Neem nu contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Onze Branchemanagers voorzien u graag van advies. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om direct een offerte aan te vragen. Laten we er gezamenlijk voor zorgen dat we steeds meer van het verpakkingsglas in Nederland recyclen!

Top