• Scherpste tarieven
  • Binnen 24 uur uw container voor de deur
  • Grootste aanbod van NL
  • 100% milieuvriendelijk en duurzaam
  • Totaalleverancier voor elke afvalstroom

De Mobiele Fabriek is van start gegaan!

01 augustus 2018
De Mobiele Fabriek - Milieu Service Nederland - Recycle

Milieu Service Nederland steunt sinds vorig jaar De Mobiele Fabriek. Eind januari begon De Mobiele Fabriek aan de grote oversteek naar Haïti. Hier gaan zij met behulp van een speciale machine puin omzetten in bouwblokken. Deze bouwblokken, vergelijkbaar met legostenen, kunnen worden gestapeld. Hierdoor ontstaan er op eenvoudige wijze nieuwe, aardbevingsbestendige huizen. Na een lange voorbereiding en intensieve training zijn de eerste Haïtianen nu in staat om zelf op deze wijze huizen te gaan bouwen.

PUIN EN LEGO

Ieder jaar verliezen duizenden mensen hun huis vanwege oorlogsgeweld of natuurrampen. Vooral arme bevolkingsgroepen zijn hier vaak het slachtoffer van. Zij zijn vaak alles kwijt en moeten dan hun huis en bestaan opnieuw opbouwen. Dit is een zware opgave, waar bovendien niet iedereen de (financiële)middelen voor heeft.

Bij grote rampen komt vaak veel puin vrij. Puin is slecht voor het milieu en vormt een direct gevaar voor de mensen die in de omgeving wonen. Hoe mooi zou het zijn als dit puin ingezameld zou kunnen worden om hiervan nieuwe, stevigere huizen te bouwen? De Mobiele Fabriek heeft hier een oplossing voor bedacht. Met een speciale machine zetten zij puin om in kleine, stapelbare betonnen bouwblokken: de zogenaamde Q-Brixx. Deze blokken lijken op legostenen, waardoor het niet nodig is om te metselen. De blokken kunnen eenvoudigweg worden gestapeld.

Het rondslingerende puin wordt hierdoor een waardevolle grondstof. Dit maakt het ook voor armere bevolkingsgroepen een stuk gemakkelijker om hun huis en bestaan weer op te bouwen. Het materiaal ligt immers al op straat en hoeft alleen nog maar ingezameld te worden voor productie!

PETIT PARADIS

Haïti is de afgelopen jaren getroffen door meerdere rampen. Dit extreem arme en overbevolkte land heeft helaas niet voldoende middelen om grote rampen het hoofd te bieden. De bevolking kan onze hulp dus goed gebruiken. Daarom heeft De Mobiele Fabriek besloten om hun demonstratieproject Petit Paradis te laten starten aan de rand van Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Dit stuk grond van 6000 vierkante meter biedt leefruimte aan 30 Haïtiaanse families, die zelf gaan meewerken om het project te realiseren.

AAN DE SLAG!

Eind januari is De Mobiele Fabriek vertrokken naar Haïti. Na aankomst liepen de initiatiefnemers en Haïtianen helaas eerst tegen nog wat onvoorziene problemen aan. Zo was er sprake van een douanestaking, werden de invoerrechten verhoogd en bleek er sprake te zijn van een onveilige productieplaats. Hierdoor liep het proces enige vertraging op. Gelukkig werd alles uiteindelijk opgelost en kon De Mobiele Fabriek aan de slag!

De afgelopen paar maanden heeft Frans le Blanc (Manager Operations – De Mobiele Fabriek) twee werkloze Haïtianen opgeleid, zodat zij zelf de Q-Brixx kunnen produceren. Leopaul en Ferlando hebben zich tot het uiterste ingespannen om te leren hoe zij het puin voortaan kunnen gebruiken als een waardevolle grondstof. Na veel leren en oefenen, zijn zij nu in staat om zelf de blokken te produceren. Met deze blokken kunnen dan uiteindelijk nieuwe huizen worden gebouwd. Een knappe prestatie!

RECYCLESPECIALISTEN

Milieu Service Nederland vindt het als afvalspecialist belangrijk dat de werkeloze Haïtianen dankzij dit initiatief de kans krijgen om opgeleid te worden tot ware recyclespecialist! Dankzij onze steun, kunnen er drie ongeschoolde krachten worden voorzien van speciale werkkleding. Daarnaast kunnen zij dankzij onze steun ook worden opgeleid om zelf de Q-Brixx te produceren. Leopaul en Ferlando zijn inmiddels al hard op weg om te werken aan een afvalloze wereld door op een waardevolle manier om te gaan met rondslingerend puin. Daar zijn we trots op!

Bij Milieu Service Nederland hechten wij veel waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Onze steun aan De Mobiele Fabriek past dus perfect binnen ons MVO-beleid!

TRAINING IN BEELD

De voortgang van het project en het trainingsproces van Leopaul en Ferlando zijn vastgelegd op beeld. Bekijk hieronder hoe dit trainingsproces verliep en hoe hard er de afgelopen maanden gewerkt is om de eerste bouwblokken te produceren.

Top