• Scherpste tarieven
  • Binnen 24 uur uw container voor de deur
  • Grootste aanbod van NL
  • 100% milieuvriendelijk en duurzaam
  • Totaalleverancier voor elke afvalstroom

De Mobiele Fabriek is klaar voor de oversteek!

06 februari 2018
De Mobiele Fabriek - Milieu Service Nederland

Sinds vorig jaar steunen wij De Mobiele Fabriek, een mooi initiatief waarbij het puin dat vrijkomt bij natuurrampen of oorlogsgeweld wordt omgezet in kleine betonnen bouwblokken. Deze blokken zijn te vergelijken met legostenen. Door ze te stapelen, ontstaan er op eenvoudige wijze nieuwe, aardbevingsbestendige huisjes. Puin vernielt en vervuilt het milieu en is gevaarlijk voor mensen die in de directe omgeving leven. Dankzij De Mobiele Fabriek wordt het puin op een nuttige wijze gebruikt en zijn mensen in staat daarmee hun gemeenschap weer op te bouwen.

HAÏTI

De afgelopen zes jaar is Haïti getroffen door verschillende grote rampen. In 2010 vielen er bij een aardbeving meer dan 200.000 doden en raakten meer dan 1,3 miljoen mensen dakloos. En dit is niet de enige ramp waar Haïti in de afgelopen 6 jaar mee te maken heeft gehad. In 2016 werd het land getroffen door orkaan Matthew, waarbij wederom meer dan 800 doden vielen.

Haïti lijkt door rampen vaak zeer zwaar te worden getroffen. Uit een artikel van de NOS uit 2016 blijkt waarom dat zo is; het land is extreem arm en overbevolkt. Er is sprake van veel corruptie, geweld en armoede. Het land beschikt niet over de juiste en voldoende middelen om een ramp het hoofd te bieden en de maatschappij na een ramp weer snel en efficiënt op te bouwen.

PETIT PARADIS

Haïti heeft dringend hulp nodig bij de wederopbouw van het land en De Mobiele Fabriek gaat daarbij helpen! Op 26 januari zijn ze begonnen aan de grote oversteek naar Haïti. Op 9 februari komen zij aan in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Hier starten zij met hun demonstratieproject Petit Paradis. Dit kleine paradijs ligt aan de rand van Port-au-Prince. Dit stukje land van 6000 vierkante meter biedt leefruimte aan 30 Haïtiaanse families. Deze families gaan zelf meewerken aan het opbouwen van de nieuwe leefgemeenschap. Per familie helpt een ongeschoold, werkloos familielid mee om dit wooncomplex te bouwen.

Deze maand starten ze in Port-au-Prince met het inzamelen van het rondslingerende puin in de hoofdstad. Dit verzamelde puin wordt vervolgens op de productieplaats verder gekraakt en gescheiden. Daarna wordt het puin hergebruikt en met behulp van een machine omgezet in de speciale lego-achtige bouwblokken. Deze worden vervolgens gebruikt om de eerste woningen binnen demonstratieproject Petit Paradis op te bouwen.

PUIN WORDT EEN GRONDSTOF

De Mobiele Fabriek ziet in het puin een waardevolle grondstof. Door het puin te verzamelen en om te zetten in de zogenaamde Q-Brixx, kan het worden hergebruikt om nieuwe aardbevingsbestendige huizen te bouwen. Door de vorm van deze Q-Brixx (vergelijkbaar met legoblokjes) kunnen ze goed gestapeld worden en hoeft er niet gemetseld te worden.

Door het puin te hergebruiken, wordt het milieu minder zwaar belast en wordt er een gezondere leefomgeving gerealiseerd. Daarnaast zorgt het inzamelen van het puin en het bouwen van nieuwe huisjes daarvan voor meer werkgelegenheid. De Haïtianen worden onder leiding van De Mobiele Fabriek getraind en ontvangen een salaris in ruil voor hun werkzaamheden. Hierdoor zijn zij in staat zelf de huizen die ze bouwen (af) te betalen en doen zij waardevolle ervaring op in het bouwen van een nieuwe leefomgeving.

WAT DOEN WIJ

Als afvalspecialist vinden wij het belangrijk om te zorgen voor educatie over afval. Dankzij onze steun, kunnen er drie ongeschoolde, werkloze werkkrachten worden opgeleid tot recyclespecialist. Zij zijn vervolgens in staat om het ingezamelde puin om te zetten in een waardevolle grondstof (Q-Brixx) en hiermee nieuwe, aardbevingsbestendige huizen te bouwen. Als zij eenmaal zijn opgeleid, zijn het echte recyclespecialisten die werken aan een afval-loze wereld door op een waardevolle manier om te gaan met rondslingerend puin.

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN

Bij Milieu Service Nederland hechten wij veel waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Onze steun aan De Mobiele Fabriek past dus perfect binnen ons MVO-beleid.  Wij ondernemen maatschappelijk verantwoord aan de hand van de drie p’s: people, planet en profit. Dit houdt in dat wij ons bij het streven naar winst (profit), altijd bewust zijn van de effecten van onze activiteiten op het milieu (planet). Daarnaast vinden wij het welzijn van onze medewerkers belangrijk, maar ook het welzijn van de onze gehele samenleving (people). Wij zijn er trots op dat wij met onze steun bijdragen aan de werderopbouw van Haïti en zullen ons altijd blijven inzetten om dit soort mooie initiatieven te steunen.

 

Top