• Scherpste tarieven
  • Binnen 24 uur uw container voor de deur
  • Grootste aanbod van NL
  • 100% milieuvriendelijk en duurzaam
  • Totaalleverancier voor elke afvalstroom

Prinsjesdag 2018: wat kunnen we verwachten?

21 september 2018
Prinsjesdag afval

Met een koffer vol nieuwe beloftes en voorspellingen, presenteerde het kabinet dinsdag zijn plannen. Milieu Service Nederland vat de consequenties van de cijfers en plannen op het gebied van afval, transport en milieu, kort voor u samen.

 

Afvalstoffenbelasting op voornamelijk restafval is te managen

In het regeerakkoord was al een verhoging van de afvalstoffenbelasting (belasting op het verbranden van (rest)afval) aangekondigd. Afgesproken is dat de inkomsten van de afvalstoffenbelasting per 1 januari 2019 worden verhoogd met 100 miljoen euro per jaar. In de belastingplannen die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd, staat dat afvalstoffenbelasting verhoogd zal worden naar €31,39 per 1000 kilogram. Meer dan een verdubbeling van het huidige tarief van €13,21. Het wordt hierdoor dus nog belangrijker om uw kosten te managen door middel van het scheiden van afval. Met het scheiden van afval bij de bron en het verminderen van restafval, verlaagt u structureel de kilogrammen ‘te verbranden afval’ en voorkomt u een onnodige verhoging van uw huidige tarief.

 

Kosten voor transport stijgen, verminder uw transportbewegingen

Wie met zware motorrijtuigen van de autowegen gebruik maakt, moet Belasting Zware Motorrijtuigen (BZM) betalen. In de nieuwe plannen van het kabinet, wordt per 1 januari 2019 deze belasting verhoogd voor de meer vervuilende motorrijtuigen (zoals vuilniswagens en vrachtauto’s). Door deze maatregel worden voertuigen met een hogere uitstoot zwaarder belast. Een vermindering van het aantal transportbewegingen voor uw afval, betekent dus al snel een behoorlijke besparing.

 

Forse looneisen in cao-onderhandelingen

De koning zei het al: “Het is belangrijk dat meer mensen gaan profiteren van de economische voorspoed.” In de cao voor het Beroepsgoederenvervoer (Transport en Logistiek Nederland en KNV) zijn al in juni 2017 stevige loonafspraken gemaakt, waarbij er sprake is van een jaarlijkse stijging van 3,3%. In combinatie met de prijsstijgingen van diesel en andere fossiele brandstoffen, noodzaakt dit ons allen om slimmer, beter en efficiënter afval in te zamelen en te vervoeren.

 

Advies op energiebesparingen en gunstige milieumaatregelen worden gestimuleerd

De Energie- en Milieu-investeringsaftrek en de afschrijvingen op milieubedrijfsmiddelen (Vamil) blijven nog tot 2024 van kracht. Daarmee stimuleert het kabinet ook in 2019 energievriendelijke bedrijfsmiddelen. Investeringen in bedrijfsgebouwen, processen, transportmiddelen, duurzame energie en energieadvies komen in aanmerking voor subsidie.

 

Al met al is er nog veel te halen door: meer afval te scheiden, minder te transporteren en slimmer te investeren. Neem voor het besparen op restafval en een goed advies op maat, contact op met uw adviseur van Milieu Service Nederland of bel naar 088 – 08 09 010.

 

Samen met u kijken we naar oplossingen die het verschil kunnen maken in uw kosten en voor het milieu!

  • (Mini)perscontainers; meer capaciteit en minder transport
  • De Multi Afval Container (MAC) voor het beter scheiden aan de bron
  • Directe besparing op uw transportkosten met ons concept Waste Logistic 2.0 waarbij we al uw afval stromen vervoeren in 1 wagen
  • Overzichtelijke afvalstoffenrapportages, op basis waarvan structureel afvalbesparingsbeleid kan worden uitgestippeld en gemeten!
Top