Binnen 1 werkdag een passende offerte
Gepubliceerd: 27 september 2019

Steeds een stapje verder in duurzaamheid

Deel:
Gooise Scholen Federatie
De Gooise Scholen Federatie bestaat uit acht scholen voor voortgezet onderwijs, met locaties in Hilversum, Bussum, Huizen, Laren en Weesp. Duurzaamheid staat al jarenlang hoog op de agenda voor het schoolbestuur. Zo zijn er allerlei maatregelen ingevoerd op het gebied van energie en klimaat. Duurzaam afvalmanagement kon natuurlijk niet achterblijven en dus schreef de Gooise Scholen Federatie een Europese aanbesteding uit om een duurzame afvalpartner te vinden. Deze werd gevonden in Milieu Service Nederland.
Gooise Scholen Federatie

Experimenteren op één locatie

“We zijn al jaren heel erg bezig met duurzaamheid”, vertelt facilitair manager Roger Reijkers. “In 2007 zijn we begonnen met energiemanagement. We bekeken waar welke lichten wanneer brandden en of dat nodig was, gingen van tl naar ledverlichting, apparaten kregen een besparende hoes, etc. Het voordeel van meer locaties, is dat je eerst kunt experimenteren op één locatie. Dat bleek al snel succesvol en toen hebben we het doorgevoerd op alle acht de scholen.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De Gooise Scholen Federatie voert het maatschappelijk verantwoord ondernemen breed door, geeft Reijkers aan. “We stellen bijvoorbeeld eisen aan leveranciers voor wat betreft verpakkingsmateriaal. We voeren een duurzaam personeelsmanagement en zijn ook bezig met ‘de frisse school’, dat gaat over zaken rondom lucht en geluid. We gaan steeds een stap verder en daarom zijn we nu begonnen met het verduurzamen van ons afvalmanagement.”

Europese aanbesteding

Milieu Service Nederland verzorgt al sinds 2013 de afvalinzameling voor de Gooise Scholen Federatie, maar om dit project goed aan te pakken, startte de federatie een hele nieuwe zoektocht naar een afvalpartner. Reijkers: “We zochten een partner die afval niet alleen gescheiden inzamelt, maar waarbij we ook zeker weten dat er daadwerkelijk gerecycled wordt. Niet dat het plastic aan de achterkant gewoon weer bij de rest van de stroom terecht komt. We werkten al samen met Milieu Service Nederland en hadden ook al een succesvolle test samen gedaan, maar bij een Europese aanbesteding kun je geen partijen voortrekken. Iedereen had dus gelijke kansen.”

Scheiden aan de bron

In de aanbesteding vroeg de Gooise Scholen Federatie om oplossingen om de CO2 footprint te verkleinen, het restafval te verminderen en het zwerfafval in en om de schoolpleinen aan te pakken. Het belangrijkste aspect in de uitvraag was de mogelijkheid om afval te kunnen scheiden aan de bron. Milieu Service Nederland kwam als beste uit de bus en won de aanbesteding. Belangrijk pluspunt was de concrete oplossing van Milieu Service Nederland voor het recyclen van plastic afval.

Plastic recycling met MDS

De eigen fabriek Plastic Recycling Amsterdam maakt gebruik van Magnetische Dichtheid Scheiding (MDS): een technologie die het recyclen van gemengde plastic afvalstromen aanzienlijk efficiënter maakt. Het plastic afval wordt vermalen tot kleinere deeltjes en gewassen. Hiermee worden de verschillende plastic types van elkaar losgemaakt. Met de MDS-techniek wordt de mix van verschillende plastictypen in 1 processtap gescheiden in wel 4 verschillende plasticsoorten. Deze soorten hebben een puurheid van >99%. Dit eindresultaat komt dicht in de buurt van nieuw plastic en is uitstekend bruikbaar voor nieuwe producten.

Multi Afval Containers

Een ander belangrijk aspect om te kiezen voor Milieu Service Nederland was de Multi Afval Container (MAC). Dit handige inzamelmiddel maakt het gemakkelijk om op iedere locatie verschillende afvalstromen eenvoudig en efficiënt gescheiden in te zamelen. De bijbehorende MAC-campagne, met o.a. posters, koffiebekers en een afvalwijzer, maakt leerlingen en medewerkers bewust van het belang van afval scheiden. Het belang van duurzaam omgaan met afval wordt breed gecommuniceerd, vertelt Reijkers: “We voeren campagne voor gebruikers, het komt in de nieuwsbrief naar ouders, we besteden er in de lessen aandacht aan, het wordt meegenomen in profielwerkstukken, enzovoorts.”

Enthousiaste reacties

Inmiddels zijn de MAC’s allemaal geplaatst en de reacties zijn enthousiast. “Ik ben trots dat we dit als bedrijf hebben”, aldus Reijkers. “Ik hoor ook alleen maar reacties als ‘Eindelijk, het is er’. Kinderen en medewerkers zijn gewend om afval te scheiden. Het is ook gek dat dat op school of binnen bedrijven niet gebeurt omdat de inzamelaar het niet aan kan bieden. We scheiden nu verschillende stromen: PMD (plastic, metaal en drankkartons), restafval, papier, glas, chemisch afval en, afhankelijk van het soort school, groenafval, keukenafval en een kleine heel specifieke stroom: testmuisjes uit de biologieles. Er zijn doelstellingen afgesproken voor de vermindering van het restafval, maar het is te vroeg om daar al wat over te zeggen.”

Gepubliceerd: 27 september 2019
Deel:

Bekijk de laatste klantcases