• Scherpste tarieven
  • Binnen 24 uur uw container voor de deur
  • Grootste aanbod van NL
  • 100% milieuvriendelijk en duurzaam
  • Totaalleverancier voor elke afvalstroom

AFVALSTROMEN BINNEN DEZE BRANCHE

De meeste afvalstromen die op het tuinpark vrijkomen zijn vergelijkbaar met thuissituaties. De gebruikers zijn hier ook een beetje ‘thuis’. Overdag werken zij in hun tuintje of zitten ze in het zonnetje. ‘s Avonds gebeuren er leuke dingen, zoals klaverjassen, gezamenlijk barbecueën of een borreltje drinken.

In het tuinseizoen, de periode van april tot oktober, kunnen bewoners overnachten in hun huisje op het tuinpark. Dit houdt automatisch in dat er in deze periode meer afval vrijkomt. Aan het begin en einde van het seizoen is er een piek in het tuinafval dat vrijkomt. De bomen en struiken worden gesnoeid, overtollig groen wordt verwijderd en ander onderhoud aan het tuinpark wordt gepleegd.

Marianne Stroober en Koos Graver van de tuinparkcommissie wilden een betere oplossing voor de afvalinzameling in Tuinpark Buikslotermeer. Het moest gemakkelijker, schoner en milieuvriendelijker. Wij zaten met ze om tafel voor een plan.

Marianne Stroober

Tuinpark Buikslotermeer
Wij betalen nu minder voor onze afvalverwerking, omdat we het gescheiden aanleveren

DE UITDAGING

Het tuinpark maakte voorheen gebruik van 25 ijzeren rolcontainers. Deze hebben zij ooit zelf aangeschaft, maar gingen langzaamaan kapot. Ze verroestten, lekten door en vanwege het zware gewicht waren zo ook heel onhandig in gebruik.

Koos zegt: “De oude containers veroorzaakten ook veel stank en overlast, het was gewoon een smerig systeem. Ze stonden in de buitenlucht, er komt regenwater in en de zon staat er op te branden. Alles werd er ook maar ingegooid: glas, papier, groenafval en restafval. Als er 25 dezelfde afvalbakken staan, kijken mensen niet waar ze iets ingooien.”

Meer informatie

“Omdat de kleppen niet open bleven staan, werden er wel eens stokken ingezet om ze open te houden. Ook klommen mensen in de containers om de boel aan te duwen, dat zijn situaties die je gewoon niet wilt.” voegt Marianne er aan toe. Koos: “We zijn toen gaan nadenken, hoe kunnen we het vuilnis beter structureren? En we wilden ook het afval graag scheiden, want het slaat nergens op dat je alles maar bij elkaar gooit.”

DE OUDE SITUATIE

Al het afval, op het grove tuinafval na, werd in de ijzeren containers verzameld. Deze werden geleegd volgens een vast schema, of ze nu helemaal vol zaten of niet. Koos zegt: “We hebben nog een paar van deze containers staan, maar het legen van deze containers kost ons in verhouding veel geld.”

DIT VINDT EEN TUINPARK BELANGRIJK

“We leven met natuurmensen en daar kun je wel een beetje van verwachten dat ze ook op het gebied van afval milieuvriendelijk te werk gaan. Het is hier net een dorp. 90% van de mensen wil er echt iets van maken, maar er zijn altijd een paar mensen die je moeilijk mee krijgt in je plannen.” vertelt Koos. Milieuvriendelijkheid staat hoog in het vaandel, maar gemak en efficiëntie spelen ook een belangrijke rol.

ZO HEEFT MILIEU SERVICE NEDERLAND GEHOLPEN

Tuinpark Buikslotermeer had een paar wensen. De nieuwe containers moeten minder ruimte in beslag nemen, het moet hygiënischer en er moet meer afval gescheiden worden. De beste oplossing voor het restafval van het tuinpark is de Miniperscontainer van Milieu Service Nederland. Deze container kan tot 27 m³ bedrijfsafval samenpersen, terwijl hij slechts 8 m² vloeroppervlakte inneemt. Hij is geur- en lekvrij en eenvoudig te bedienen.

Onze diensten

Na een proefperiode met de Miniperscontainer heeft Tuinpark Buikslotermeer de producten van Milieu Service Nederland definitief aangeschaft. De container is makkelijk te plaatsen en de chauffeur komt met een klein voertuig het terrein oprijden om de container te wisselen.
 Het tuinpark scheidt nu meer afval, en daardoor houden zij minder restafval over. Voor papier, karton en glas heeft het tuinpark aparte containers aangeschaft bij Milieu Service Nederland.

Marianne zegt: “Omdat de Miniperscontainer weinig ruimte in beslag neemt, hebben we veel ruimte over. Nu kan er een grofvuilcontainer en een groencontainer bij staan. We hebben namelijk veel tuinafval dat we uiteraard willen scheiden van het restafval. Wij hebben niet de mogelijkheid om ons gft-afval op het tuinpark te composteren.
Maar de bergen tuinafval die van het park afkomen, kunnen we hier op het park hergebruiken en composteren. We hebben ons gehele afvalbeheer beter proberen te maken conform de milieutechnische eisen. We maken de bewoners er bewust van dat afval scheiden voor het milieu beter is, maar ook voor ons. Onze afvalkosten zijn nu veel lager.

We zijn heel blij met de Miniperscontainer vanwege zijn kleine formaat, maar ook vooral omdat we er geen omkijken naar hebben. Er zit een sensor op die automatisch een bericht stuurt naar Milieu Service Nederland als de container voor 80% vol zit. Op deze manier wordt hij altijd op tijd geleegd en wordt er ook nooit een halfvolle container geledigd. Wij denken aan het milieu en rijden niet voor niets. De Miniperscontainer wordt in een bus weggereden en de volgende wordt direct geplaatst.”

GEBRUIKERS MEEKRIJGEN

Koos vertelt dat de bewoners op het tuinpark heel verschillend zijn, dus er moet altijd een middenweg gevonden worden. Toen de Miniperscontainer in gebruik genomen werd, heeft het tuinpark dit met een grote poster gecommuniceerd naar alle bewoners. Hier staat de Miniperscontainer op afgebeeld, begeleidt met een eenvoudige gebruiksaanwijzing en motivatie waarom ze overgaan op een nieuw systeem.

Koos vertelt: “Er kwamen veel positieve reacties van bewoners. “Oh wat een goed systeem!” zeiden velen.

Vraag offerte aan

Natuurlijk zijn er altijd mensen die wat moeilijker meegaan in een verandering. De Miniperscontainer is gemakkelijk in gebruik, maar toch is er altijd iemand aanwezig op de vuilstortplaats. Op die manier weten we zeker dat het afval op de juiste manier wordt ingezameld.”

Marianne voegt toe: “Om te stimuleren dat iedereen zijn afval in de goede bakken weggooit, hebben we alle kleine afvalbakjes van het park weggehaald. In de buurt van de kantine staat nog één vuilnisbak waar mensen hun afval kwijt kunnen, bijvoorbeeld na een barbecue of ander feestje. Daar willen we in de toekomst nog een of twee mooie bakken voor in de plaats hebben.

“WIJ KIEZEN MILIEU SERVICE NEDERLAND OMDAT…

wij hoorden dat er op Tuinpark De Bongerd ook een Miniperscontainer staat. We namen contact op met Tuinpark De Bongerd en hoorden dat het daar goed werkte. Na onze proefperiode met de Miniperscontainer waren we overtuigd. We hebben ook meteen karton- en glasbakken van Milieu Service Nederland aangeschaft.”
Vanaf het begin hebben we één contactpersoon bij Milieu Service Nederland gehad. Dit is erg fijn, omdat je een relatie opbouwt en onze behoeften bekend zijn.” vertelt Marianne. Koos voegt toe: “Wat ik bijzonder vind, is dat Milieu Service Nederland ook in de weekenden beschikbaar is als dat nodig is. Ze zijn heel flexibel en altijd bereid om langs te komen. Op ons tuinpark worden de werkzaamheden op zaterdag gedaan, dan zijn wij echt in bedrijf.”

ZOUDEN JULLIE MILIEU SERVICE NEDERLAND AANBEVELEN BIJ ANDERE TUINPARKEN?

Marianne: “Ja. We vinden de Miniperscontainer handig door zijn kleine formaat en er hoeft geen grote vuilniswagen te komen om hem te legen. Ook voor andere tuinparken is het gewoon een milieubewuste keuze. Dat het veilig is vind ik ook belangrijk. Allerlei onveilige situaties ben je nu gewoon voor. Wij zijn toch verantwoordelijk voor onze mensen en de apparatuur die hier staat.” Bijkomend voordeel is dat de vulmond van de Miniperscontainer niet zo groot is, hierdoor kunnen mensen geen grofvuil inwerpen.

Neem contact op

DE VOLGENDE UITDAGING VOOR MILIEU SERVICE NEDERLAND

Milieu Service Nederland is erg tevreden over de nieuwe situatie in Tuinpark Buikslotermeer. Het afval wordt beter gescheiden en de milieubelasting is lager, omdat de Miniperscontainer minder vaak geleegd wordt dan de oude containers. Dat scheelt (grote) vuilniswagens op de weg. Wel blijven wij altijd kijken naar verbeteringen. In de toekomst helpen wij Tuinpark Buikslotermeer, en andere tuinparken, graag om nóg groener te worden. Het plastic afval kan nog uit het restafval gefilterd worden en het GFT-afval kan apart ingezameld worden.

Ferdinand Lemmens

Milieu Service Nederland
Wij willen Tuinpark Buikslotermeer hartelijk bedanken voor hun verhaal en mening over onze diensten en samenwerking. Wij waarderen de mening van onze klanten zeer en zoeken altijd naar manieren om de samenwerking te optimaliseren.
Top