Binnen 1 werkdag een passende offerte
Gepubliceerd: 16 december 2021

5 tips om te besparen op afvalkosten

Deel:
Besparen op afvalkosten
Ondernemen is een uitdaging, elke dag weer. Iets wat daarbij komt kijken is het afvalmanagement. Afval moet worden ingezameld en worden opgehaald, daar ontkom je niet aan. Aan het eind van het jaar maak je ongetwijfeld de balans op wat er volgend jaar beter kan. Wil je duurzaam bezig zijn, weinig CO2 uitstoten én het liefst ook besparen op de afvalkosten? Wij geven je 5 tips.
Besparen op afvalkosten

1. Circulair ondernemen

In een circulaire economie bestaat geen afval omdat afval transformeert tot grondstof voor nieuwe producten. Dit klinkt misschien heel ingewikkeld, maar dat valt mee. Om te besparen op je afvalkosten is het voorkomen van afval een logische stap. Het is een goed begin om je inkoopbeleid eens goed te bekijken. Zo kan er gekeken worden of dit slimmer kan en of hier veel winst te behalen valt. Koop bijvoorbeeld producten van gerecycled materiaal of producten die geheel recyclebaar zijn. Een andere manier om afval te voorkomen is dubbelzijdig printen, gebruik maken van oplaadbare batterijen en kapotte spullen laten repareren in plaats van weggooien. Hoe minder afval je hebt, hoe lager de kosten voor de afvalinzameling. Is het voorkomen van afval niet mogelijk? Richt je dan op het hergebruiken en recyclen van materialen. Met recycling besparen we nieuwe grondstoffen, energie en geld. Het winnen van grondstoffen en de productie van nieuwe materialen kost namelijk vaak meer energie en CO2 dan het recyclen van bestaande materialen. Daarnaast kan je rondkijken in je omgeving of anderen iets hebben aan jouw afgedankte materialen en producten of misschien kun je juist iets van een andere onderneming overnemen.

2. Inventariseer je afvalinzameling

Om je afvalinzameling efficiënt te regelen is het belangrijk dat je weet welke soorten afval er bij je vrijkomen. Meten is weten, het is daarom belangrijk dat je ook weet in welke hoeveelheden dit afval vrijkomt. Door een inventarisatie van jouw afvalinzameling kan het zo efficiënt en duurzaam mogelijk worden ingericht. Hiermee bedoelen we dat je zo min mogelijk CO2 uitstoot. Als je niet weet hoeveel afval er vrijkomt binnen de organisatie, welke afvalstromen dit zijn en welke afvalstoffen gerecycled kunnen worden dan wordt het lastig om een duurzaam afvalbeleid te handhaven. Met onze afvalanalyse breng je de huidige afvalinzameling in kaart. Wij kunnen je vervolgens helpen met een duurzaam afvalbeleid. Restafval wordt de komende jaren namelijk steeds zwaarder belast. Ondanks dat het volume afval hetzelfde blijft, stijgen de kosten.

3. Scheiden bij de bron

Afval scheiden bij de bron levert je waarschijnlijk de hoogste besparing op. Als je afval gescheiden inzamelt, vermindert u automatisch het volume restafval. Dit is een goede ontwikkeling want restafval wordt bij de verwerking verbrand en dat is schadelijk voor het milieu. Zoals hierboven genoemd stijgen daarom de kosten. Hoe minder volle restafval containers je hebt, hoe lager de kosten voor afvalinzameling. Afvalstromen scheiden moet wel zuiver gebeuren. Een afvalstroom die voor meer dan 10% vervuild is wordt namelijk afgekeurd en niet meer aangeboden voor recycling. Gelukkig zijn er veel inzamelmiddelen om u te helpen met bronscheiding. De welbekende rolcontainers, Multi Afval Containers (MAC) en perscontainers geven u allemaal de mogelijkheid om afval te scheiden bij de bron.

4. Milieuvriendelijke inrichting werkvloer

Een werkomgeving die milieuvriendelijk is motiveert jezelf en je personeel om afval te scheiden. Het kantoor vergroenen, energiezuinige verlichting en duidelijke aanwijzingen omtrent afval scheiden helpen allemaal mee. Gemotiveerde medewerkers bepalen het succes van een zuivere afvalinzameling. Hoe begin je hiermee?

  • Breng in kaart welke doelen je wilt bereiken met het scheiden van uw afval
  • Maak vervolgens een overzicht van de huidige afvalstromen binnen je organisatie en kijk waar of hoe u kunt optimaliseren
  • Breng daarnaast in kaart welke looprichting relevant is voor uw werknemers, bezoekers of klanten
  • Bedenk aan de hand hiervan strategische locaties en zorg dat de afvalbakken opvallen
  • Communiceer duidelijk aan je personeel wat het plan is. Betrokkenheid creëren zorgt voor meer bereidheid om samen de doelen te behalen
  • Begin ruim van tevoren met de introductie voor de nieuwe manier van afvalscheiding
  • Blijf updates geven over de behaalde resultaten. Successen mogen gevierd worden. Dit zorgt voor extra motivatie

5. Doe het samen

De laatste tip is samenwerking. Zoek contact met organisaties in de buurt voor de inzameling van bedrijfsafval. Milieu Service Nederland koopt als digitaal platform ook diensten in bij andere afvalinzamelaars om te voorkomen dat er twee vuilniswagens na elkaar in dezelfde straat rijden. Hiermee besparen we aanzienlijk veel CO2-uitstoot. Ga altijd het gesprek aan om te kijken waar er geoptimaliseerd kan worden. Met perscontainers hoeft er bijvoorbeeld minder vaak gereden te worden omdat hier een groter volume afval in past. Zo houd je grip op je afvalkosten.

Een deskundig adviesgesprek

Besparen op afvalkosten is niet ingewikkeld. Inzicht in de keten van afvalbeheer is wel van belang. Het mooie is dat wanneer je wijzigingen doorvoert om te kunnen besparen op je afvalkosten, dit bijna altijd hand in hand gaat met verduurzaming van je bedrijf. Als de expert in afvalinzameling denken wij graag met je mee.

Wil je een oplossing die duurzaam is en waarmee je zoveel mogelijk bespaard? Vraag nu geheel vrijblijvend een adviesgesprek aan. Wij helpen je graag met een deskundig advies.

Nieuwsbrief
Tags:
Gepubliceerd: 16 december 2021
Deel:

Bekijk de laatste blogs