Binnen 1 werkdag een passende offerte
Gepubliceerd: 30 januari 2024

Circulariteit binnen jouw organisatie: 5 tips

Deel:

Circulariteit, je leest er tegenwoordig overal wat over. Maar wat houdt dat nou precies in? Circulariteit betekent dat producten na gebruik weer worden ingezet als grondstof voor nieuwe producten. Kort gezegd is er in een circulaire economie geen afval meer aanwezig. Dit houdt in dat er van jouw plastic afval weer nieuwe plastic producten gemaakt worden. Het is belangrijk dat deze grondstoffen hun waarde behouden, zodat we kunnen leven in een wereld zonder afval. Iedere organisatie, groot of klein, speelt een rol in het bevorderen van circulariteit en het verminderen van de ecologische voetafdruk. Circulariteit gaat niet alleen over een duurzaam afvalbeheer, maar ook over het hergebruik van materialen en een duurzame bedrijfscultuur. Veel organisaties willen graag circulair ondernemen maar weten niet goed waar ze moeten beginnen. In deze blog delen we daarom vijf handige tips hoe jij met jouw organisatie stappen zet naar de circulaire economie en daarbij bijdraagt aan een groenere toekomst.

1. Bekijk je huidige processen

Om te kijken waar voor jouw bedrijf kansen liggen, is het belangrijk om de bedrijfsprocessen goed in kaart te brengen. Er zijn namelijk verschillende manieren om circulair te werk te gaan.  Welke materialen worden er gebruikt en waar ontstaat afval? Als je goed op de hoogte bent van deze bedrijfsprocessen dan zie je waar de verbeterpunten liggen en waar de mogelijkheden liggen voor onder andere hergebruik en recycling. 

2. Verduurzaam het inkoopproces

Stel duurzaamheid als prioriteit bij het inkopen van je producten, want afval voorkomen is altijd nóg beter dan afval recyclen. Afval voorkomen doe je door geen ‘afval’ in te kopen. Veel producten kunnen bijvoorbeeld ook onverpakt geleverd worden of van duurzaam materiaal. Het inkopen van materialen die goed recyclebaar zijn en het vermijden van single-use plastics zijn concrete stappen in de richting van een duurzaam inkoopproces. Materialen zoals papier, glas, plastic en hout zijn heel goed recyclebaar. Een duurzame leverancier met producten van Nederlandse bodem is bijvoorbeeld duurzamekantoorartikelen.nl.

3. Maatwerk afvalmanagement

Geen organisatie is hetzelfde, en dat geldt ook voor de afvalinzameling. Het is daarom belangrijk om het afvalmanagement goed af te stemmen op jouw wensen, doelstellingen en financiën. Om dit te realiseren is het handig om te weten welke afvalstromen er bij jouw organisatie vrijkomen. Met een afvalanalyse krijg je inzicht in jouw afvalstromen. Zo weet je welke afvalstromen je hebt en welke inzamelmiddelen hier goed bij passen. Hierdoor kan je zoveel mogelijk afvalstromen scheiden bij de bron waardoor de grondstoffen in de kringloop blijven. Als ondernemende afvalpartner voor zakelijk Nederland helpen wij je hier uiteraard graag bij.

Circulair afval management op maat

4. Betrek medewerkers

Een circulaire bedrijfscultuur wordt niet alleen gevormd door de bedrijfsprocessen en het afvalmanagement, maar ook door de mensen die er werken. Betrek je medewerkers bij de duurzaamheidsinitiatieven en zorg ervoor dat ze zich bewust zijn van de impact van de veranderingen. Vertel hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan de circulariteit van de organisatie. Blijf met de medewerkers in gesprek en maak het bespreekbaar als er weerstand ontstaat. Een circulair bedrijf bereik je alleen door met z’n allen samen te werken.

5. Bevorder hergebruik

Veel producten kunnen vaker gebruikt worden dan we meestal doen. Het is daarom een goed idee om hergebruik te stimuleren. Gebruik je bekers of glazen bijvoorbeeld meerdere keren voordat het in de vaatwasser wordt gezet. Bij veel organisaties gaan er veel pennen doorheen, kies daarom bijvoorbeeld voor hervulbare pennen. Is er iets kapot? Kijk eerst of je het kan laten maken voordat je direct een vervanger koopt. Sommige producten gebruik je maar enkele keren per jaar, denk hierbij aan een boormachine. Dit kan je ook prima huren zodat je geen nieuwe hoeft te kopen.

Wij helpen je graag

Als ondernemer kun je zelf gemakkelijk een start maken om duurzamer te ondernemen. Wil je gelijk aan de slag? Wij geven je graag advies over jouw inkoop- of afvalmanagement. Als ondernemende afvalpartner komen wij graag bij je langs om de situatie te bekijken en een advies op maat te geven. Draag jij ook bij aan een groene toekomst?

Adviesgesprek aanvragen
Gepubliceerd: 30 januari 2024
Deel:

Bekijk de laatste blogs