Binnen 1 werkdag een passende offerte
Gepubliceerd: 21 maart 2023

De kracht van bedrijfskeuzes

Deel:
Oscar kracht van keuze blog tn
De keuze, in de breedste zin van het woord, is elke dag weer reuze en neemt toe bij elke seconde. Inmiddels is het aantal mensen op aarde de 8 miljard gepasseerd en is het al lang en breed duidelijk dat er iets moet veranderen. Dat begint vaak bij keuzes die we maken, als persoon maar ook als bedrijf.
Blog oscar kopiëren

Maak kennis met Oscar

‘Als Projectmanager Duurzaamheid ben ik dagelijks bezig met het bewerkstelligen van de stip op de horizon: een duurzame toekomst voor iedereen.'

Waar kan Oscar jou bij helpen?
Oscar helpt jou met duurzaam ondernemen. Niet hoeven nadenken over je bedrijfsafval en of dit wel op duurzame wijze ingezameld en verwerkt wordt. Een totaaloplossing waarbij je volledig ontzorgd wordt. Dát is waar Oscar jou bij helpt.

De ontwikkeling van toekomstig afval

De reis die afval aflegt is lang en veelomvattend. Dit komt omdat afval zoals we het hedendaags kennen, voortkomt uit ontwerpen voor producten of diensten. Bij de ontwikkeling van de meeste producten ligt de focus voornamelijk op een aantal zaken, namelijk:

  • Wat is het economisch voordeligst?
  • Wat past binnen wet- en regelgeving?
  • Hoe onderscheiden we ons met de uitstraling van het product?

Vanuit een commercieel oogpunt zijn dit logischerwijs de belangrijkste zaken. Echter vanuit duurzaamheidsoogpunt zorgt deze aanpak voor meer onnodig afval en extra energieverbruik. Voorbeelden van deze verspillingen zijn o.a. het toilet dat je doorspoelt met schoon zoet drinkwater, het onnodig verpakken van voedsel met kleurrijke etiketten en ontwikkelen van wegwerpplastics die we vaak eenmalig gebruiken.

De impact van productverpakkingen

Industrieën investeren graag in manieren om onderscheidend te zijn in de markt. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid mogelijkheden voor wasmiddel in de supermarkt. Ieder merk heeft zijn eigen verpakking, met een andere vormafwerking, kleur dop of dikte plastic. Dit zorgt helaas ook voor onnodig vervuilende extra’s.

Ongeveer één vijfde van al het afval bestaat uit verpakkingen. Gelukkig zijn niet alle verpakkingen overbodig en kunnen deze wel degelijk goed zijn voor het milieu. Bijvoorbeeld als ze ervoor zorgen dat eten minder snel bederft. Dan zorgt de verpakking juist voor minder afval.

Onze mate van consumptie heeft een enorme impact die steeds tastbaarder wordt, zowel in cijfers als in de wereld om ons heen.

Onze economische impact in cijfers

Volgens Milieu Centraal heeft een gemiddeld huishouden in Nederland (2,2 persoon) een CO2-voetafdruk van 19.000 kg CO2 per jaar. Om een beeld te geven: een boom die een jaar groeit legt 20 kg CO2 vast in de takken en de stam. De 19.000 kg per huishouden per jaar staat dus gelijk: aan 950 bomen, 4 hectare bos, die een jaar groeien.

De invloed van mobiliteit op de CO2-uitstoot van je bedrijf

Mobiliteit is een belangrijke factor bij het maken van een goede inschatting over de hoeveelheid uitstoot van je organisatie. Hierbij kun je denken aan het gebruik van vliegtuigen, auto’s en vrachtverkeer.

Climate Neutral Group heeft een inschatting gemaakt hoeveel ton C02-uitstoot een bedrijf per medewerker gemiddeld uitstoot. Hierbij zijn ze uitgegaan van een handels- of dienstenorganisatie heeft een inschatting.

  • 1 ton CO2 per medewerker: Er is weinig mobiliteit nodig. De organisatie is bijvoorbeeld voornamelijk lokaal actief, weinig bezoeken aan relaties en medewerkers wonen in de buurt.
  • 3 ton CO2 per medewerker: De organisatie vliegt relatief weinig, maar heeft wel veel automobiliteit, het bedrijf beschikt over een groot leasewagenpark. Bijvoorbeeld een IT-dienstverlener met een groot wagenpark.
  • 10 ton CO2 per medewerker: Een organisatie waarvan het merendeel van de medewerkers zeer regelmatig vliegt en veel automobiliteit heeft. Denk bijvoorbeeld aan een internationaal bedrijf met veel vestigingen en relaties in het buitenland.

Mobiliteit is uiteraard niet de enige factoor die invloed heeft op de uitstoot van je organisatie. Zaken die namelijk nog meer invloed hebben op de hoeveelheid uitstoot van je organisatie zijn o.a.:

  • De energiezuinigheid van het gebouw waarin je bedrijf gehuisvest is
  • Levert je bedrijf een product of dienst?
  • Koopt je bedrijf een product in of ontwikkelt je bedrijf zelf een product?
  • Komen medewerkers met eigen vervoer of openbaar vervoer?
  • Hoe wordt de scheiding van afval gedaan?

Dit zijn allemaal zaken waarop je als organisatie invloed hebt of waar je eventueel in kan verbeteren. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in, dan kijken en denken we graag met je mee.

Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het begint bij jezelf, je bedrijf en de manier waarop jij je bedrijf inricht. We helpen je hier graag bij.

Wil je een stap verder gaan op het gebied van duurzaam ondernemen? Plan dan een inspiratiesessie in onze Circulaire Afval Experience of plan een adviesgesprek in.

Tags:
Gepubliceerd: 21 maart 2023
Deel:

Bekijk de laatste blogs