Binnen 1 werkdag een passende offerte
Gepubliceerd: 24 mei 2023

De stap naar een afvalvrije onderneming

Deel:
Afvalvrij bedrijf thumb2
Deze week gaan organisaties en consumenten in het kader van de Week Zonder Afval de uitdaging aan om zo min mogelijk afval weg te gooien. Door kleine stappen te zetten, willen de deelnemers aan dit initiatief van Milieu Centraal hun leven en werkwijze duurzamer maken. Hoe kun je als bedrijf de impact van afval verlagen? Door in te zetten op voorkomen en verminderen.
Afvalvrij bedrijf

Voorkomen van afval

Bedrijven kunnen afvalvrij worden door hun afvalstroom volledig circulair te maken. Als ondernemende afvalpartner helpt Milieu Service Nederland bij zero waste, door het ondersteunen in alle fasen van het afvalproces met slimme oplossingen.
Van inzicht in en advies over duurzame inkoop en consumptie van producten (fase 1 en 2) tot het bieden van middelen waarmee je afval binnen een organisatie slim kunt scheiden en opslaan (fase 3 en 4). Met onze partners in heel Nederland zorgen we voor efficiënt transport voor verwerking (fase 5 t/m 8) en uiteindelijke recycling van afval tot nieuwe, duurzame producten (fase 9) die geschikt zijn om weer opnieuw in te kopen.

Een belangrijke stap die je kunt zetten naar zero waste, zit nog voor de inzameling van afval. Door slim in te kopen kun je afvalproductie aan de voorkant drastisch verlagen of zelfs helemaal uitbannen. Afval voorkomen is uiteindelijk nóg beter dan afval recyclen. Zo kunnen veel producten ook onverpakt of met minder verpakkingsmateriaal geleverd worden. Daarnaast zijn ook in productmaterialen vaak duurzame keuzes te maken. Is een product gemaakt van recyclebaar materiaal? Dan kan deze weer teruggebracht worden in de kringloop. Of beter nog, een product dat is te hergebruiken komt pas na langere tijd terecht in de afvalstroom.

Verminderen van afval

Voor niet alle producten geldt dat je ze direct kunt hergebruiken. Bij deze producten kun je ervoor zorgen dat de hoeveelheid afval vermindert. Dit kun je doen door duurzame keuzes te maken bij het scheiden en verwerken van afval. Door afval te scheiden bij de bron – bijvoorbeeld op kantoor met een Multi Afval Container – kunnen we ingezamelde grondstoffen optimaal recyclen.

Een bedrijf waar recycling consequent wordt toegepast in de productieketen is Swapfiets. 's Werelds eerste ‘bike as a service’ bedrijf geeft op al zijn fietsen een zero-rubber-waste garantie. Geen enkel stukje rubber van een Swapfiets belandt na de levenscyclus bij het afval. Door het recyclen, repareren en hergebruiken van onderdelen is het populairste model Swap-fiets inmiddels al voor 88 procent recyclebaar.

Ook in het verwerken van afval is vaak nog veel winst te boeken. In het kantoorpand Nieuwe Vest in Utrecht maken eigenaren Bouwinvest en CBRE gebruik van een Minipersontainer. De container perst afval samen waardoor het minder ruimte inneemt. De container zit hierdoor minder snel vol en hoeft dus minder vaak geleegd te worden. Dat zorgt voor een vermindering van het aantal ledigingstransporten en daarmee voor een verlaging van de CO2-uitstoot.

Benieuwd hoe jouw organisatie afvalvrij kan ondernemen? Bezoek onze Afval Experience of vraag een adviesgesprek aan en kom erachter hoe jouw afval circulair gemaakt wordt en hoe je de hoeveelheid restafval binnen jouw organisatie terugdringt.

Tags:
Gepubliceerd: 24 mei 2023
Deel:

Bekijk de laatste blogs