Binnen 1 werkdag een passende offerte
Gepubliceerd: 20 oktober 2023

Dialoog over de circulaire toekomst

Deel:
Dialoog over de circulaire toekomst met Harm Edens
Een circulaire samenleving is de toekomst. Daarom werken we bij Milieu Service Nederland elke dag aan innovatieve oplossingen om de kringloop van verschillende afvalstromen meer en meer te sluiten. Naast onze werkzaamheden blijft ook het bewustzijn op kantoor belangrijk, en dus organiseerden we afgelopen vrijdag een intern evenement op ons kantoor in Diemen. Drie collega’s gingen samen met special guest Harm Edens in gesprek in een ‘Dialoog over de circulaire toekomst’.

Grote veranderingen

“We moeten de komende 20 jaar de grootste verandering doormaken die de mensheid in een jaar of 2000 gehad heeft. En dat is een opgave waar je paars van wegtrekt”, stelt onze gast Harm Edens, presentator van de podcast BNR Duurzaam. Maar heeft het dan zin om zelf aan de slag te gaan, of moet de wetgeving veranderen? Over deze vraag gingen we in gesprek.

Een tsunami van individuen

Als je zelf aan de slag gaat, voel je je soms maar nietig. Het maken van een duurzame keuze lijkt slechts een druppel op een gloeiende plaat. Maar: “iedere keer als er een druppel op een gloeiende plaat valt, dan koelt die plaat toch heel kort, elke keer, een héél klein beetje af. Bij honderd druppels al een beetje meer. En bij een tsunami aan druppels kun je uiteindelijk de hele plaat veranderen.” Oftewel: je doet er toe, bij elke keuze die je maakt. En als we het samen doen, zal het effect groot zijn.

Verandering in bedrijfsvoering

De dagelijkse gang van zaken verandert in ieder geval al bij onze klanten. Grootzakelijke klanten en vastgoedbeheerders hebben de kansen op het gebied van duurzaam afvalmanagement al langer in het vizier. Dennis Ostendorf, die het gesprek leidt, vraagt hoe het naar voren komt in de bedrijfsvoering van MKB’ers. Salesmanager Vincent Jacobs legt uit: “Afval is voor het midden- en kleinsegment een grote kostenpost, en keuzes werden jarenlang dan ook van vanuit die overweging gemaakt. Maar je ziet dat het bewustzijn de afgelopen jaren echt wel verandert, ook door de wet- en regelgeving. Waar wij als voorloper eerst regelmatig het belang van circulariteit uit moesten leggen, vragen onze klanten nu steeds vaker advies om te verduurzamen.”

Circulaire toekomst

De wet voor zijn

Dat veranderende wetgeving invloed heeft op keuzes van zowel individuen als bedrijven, is geen verrassing. Vanuit onze motivatie om altijd een stapje verder te gaan, houden wij veranderingen nauw in de gaten. Een verandering die er binnenkort aankomt? Vanaf 2025 mag er in de binnensteden van een groot aantal gemeentes door bedrijven enkel nog maar uitstootvrij worden gereden. In de afvalbranche werken we met vrachtwagens, daar komen we niet onderuit. Amer Tihic, directeur logistiek, legt uit hoe we bij Milieu Service Nederland al voorbereid zijn op deze nieuwe wetgeving. We investeren namelijk flink om ons wagenpark te verduurzamen. Zo werken we al met elektrische bakwagens, elektrische heftrucks en komt ook de eerste elektrische kraakperswagen eraan.

De aanpak voor een circulaire toekomst

Het is een grote opgave, die klimaatverandering aanpakken. Bij Milieu Service Nederland bouwen we al, en ook de politiek is er mee bezig. En jij zelf? Harm sluit af met een motiverende gedachte om mee te nemen. “Je hebt je eigen stukje aarde, met je werk, je familie en vrienden, en je huis. Hier kun jij verandering teweeg brengen. Maak goede keuzes, bespreek je kennis, en dan zorg je al voor vooruitgang.” Het antwoord is duidelijk: bouwen aan een circulaire toekomst is een samenspel, dat alleen kan werken als er balans is.

Zelf ook de dialoog over circulariteit aan gaan binnen jouw bedrijf? We nodigen je graag uit in onze gratis afval experience.

Ontdek de afval experience
Tags:
Gepubliceerd: 20 oktober 2023
Deel:

Bekijk het laatste nieuws