Binnen 1 werkdag een passende offerte
Gepubliceerd: 12 december 2023

ESG wetgeving: is jouw organisatie er klaar voor?

Deel:

In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn. Een slimme ondernemer denkt vooruit. Sta daarom nu alvast stil bij het volgende: de basis van een circulaire economie is de gedachte dat al het afval weer wordt gezien als grondstof. Dat betekent dat binnen afzienbare tijd al jouw afval gerecycled moet worden. Het is dus een goed idee om inzichtelijk te krijgen hoe het ervoor staat met jouw afvalmanagement. Daar kan kennis van ESG en de bijkomende wetgeving jou bij helpen. In deze blog vertellen we je meer.

Wat is ESG wetgeving?

Momenteel is de wetgeving omtrent ESG, waarbij de afkorting ESG staat voor Environmental, Social en Governance, een hot topic. De afkorting omvat alles wat te maken heeft met milieu-, sociale- en bestuurskwesties. Over doelstellingen die een bedrijf heeft omtrent ESG moet worden gerapporteerd naar de richtlijnen van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) en NFRD (Non-Financial Reporting Directive). De laatste afkorting die je hierbij vaak tegenkomt is ESRS (European Sustainability Reporting Standards), welke gedetailleerde normen en vereisten voorschrijft voor de rapportage.

Waarom ESG wetgeving?

Veranderingen in de markt komen niet vanzelf op gang. In de transitie naar een circulaire economie zijn we in grote mate afhankelijk van wetgeving die ons wordt opgelegd. Dat is niet gek: soms willen bedrijven namelijk wel verduurzamen, maar hebben nog geen idee hoe ze dat aan moeten pakken. Ook bestaat er angst dat ze per ongeluk zullen green- of pinkwashen (zichzelf groener of inclusiever voordoen dan dat ze zijn). Daar helpt duidelijke regelgeving bij. Deze is nu vastgelegd in de NFRD en CSRD.

Het doel is om uiteindelijk van alle bedrijven ESG rapportages te krijgen, waardoor greenwashing voorkomen kan worden en bedrijven verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de impact die zij hebben op hun stakeholders.

Voor wie en wanneer is rapporteren over ESG verplicht?

Grote beursgenoteerde bedrijven (vanaf 250 medewerkers en/of 40 miljoen omzet) moeten vanaf 2025 beginnen met rapportages over het voorgaande jaar. Zij zijn ook verplicht om te rapporteren over hun toeleveringsketen. Dit betekent dus dat je ook als MKB’er data moet kunnen overdragen, als je levert aan zo’n bedrijf. Vanaf 2026 moeten beursgenoteerde MKB-ondernemingen zelf ook rapporteren over hun eigen ESG impact. Uiteindelijk wordt rapporteren over ESG verplicht voor elk bedrijf.

ESG rapportage volgens CSRD

CSRD rapportages voor afval

De CSRD schrijft voor welke verslaglegging je moet aanleveren over jouw ESG-praktijken.

Enerzijds kun je voor afval (en moet je, binnenkort!) heel concreet maken welke materialen er met een bestemming jouw organisatie binnen komen, en met welke bestemming dit materiaal jouw organisatie weer verlaat. Oftewel: hoeveel kilogram afval je produceert. Volgens de CSRD moet je dit rapporteren naar het gewicht (in kg), opgesplitst in de volgende onderdelen:

  1. De totale hoeveelheid afval die je hebt geproduceerd;
  2. De hoeveelheid afval die je aanbiedt ter recycling, voor hergebruik of andere opties binnen de circulaire keten;
  3. De hoeveelheid restafval die je produceert. Restafval komt niet terug in de keten en wordt in Nederland altijd verbrand;
  4. Het percentage afval dat niet gerecycled wordt.

Al deze hoeveelheden moeten daarbij worden opgesplitst in gevaarlijk en niet-gevaarlijk afval. Als jouw afvalpartner kunnen wij deze data samen met jou verzamelen.

Anderzijds zal er in je rapportage ook een minder tastbare component komen te staan, want hoe meet je bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van het afval dat in een gecombineerde wagen gaat? De regelgeving op dit vlak is momenteel nog niet concreet. In 2024 worden deze sectorspecifieke richtlijnen verder uitgewerkt. Hoe kun je hier alsnog op anticiperen en rapporteren? Daar gaan we hieronder op in.

ESG doelstellingen en ESG rapportage

Uiteindelijk zul je over al jouw praktijken rondom ESG een jaarverslag moeten samenstellen. Omdat de CSRD nog geen specifieke targets voorschrijft omtrent circulariteit en afvalmanagement, voldoet het nu om te rapporteren over jouw eigen beleid en acties, targets die je hierbij stelt, je cijfers en de impact van je keuzes. Waar moet je daarbij op letten? Wij geven voorbeelden uit het afvalmanagement.

  1. Beleid
    Heeft jouw organisatie al een beleid rondom milieu- en maatschappelijke thema’s? Het is belangrijk om dit op te stellen.
    Voorbeeld: je kiest als organisatie voor bronscheiding in plaats van nascheiding middels Multi Afval Containers (MAC’s).
  2. Acties
    Hierbij denk je na over welke concrete acties jij uitvoert om jouw beleid uit te voeren.
    Voorbeeld: je koopt MAC’s en een MSG-Trolley in, die schoonmakers kunnen gebruiken om het afval te wegen. Daarnaast wil je jouw medewerkers begeleiden om hun afval in de juiste bak te gooien.
  3. Targets
    Om als bedrijf te laten zien dat je écht actie onderneemt, is het essentieel om KPI’s te definiëren en daar targets aan te hangen. Zo maak je de acties die je uitvoert concreet.
    Voorbeeld: een jaar na ingebruikname wil je dat nog maximaal de helft van je afval wordt aangeboden ter recycling.
  4. Cijfers
    Meten is weten. Je targets kun je alleen bereiken als je continu informatie verzamelt zodat je je rapportages volledig kun maken.
    Voorbeeld: de cijfers uit de trolley kunnen worden gebruikt om het doel elk jaar te evalueren.
  5. Impact van keuzes
    Je moet altijd onderbouwen vanuit welke overweging jij een keuze hebt gemaakt, die misschien een minder goed resultaat oplevert.
    Voorbeeld: om medewerkers te helpen hun afval op de juiste manier weg te gooien, wil je informatie verschaffen rondom de afvalbakken. Je moet hierbij een afweging maken: je zou bij elke afvalbak een afvalcoach kunnen zetten gedurende een maand, om aan gebruikers uit te leggen welk afval in elke bak moet (verwachte kosten: €10.000). Een alternatief is om posters op te hangen bij elke bak (verwachte kosten: €200). Hoewel afvalcoaches jouw medewerkers beter kunnen begeleiden bij afval scheiden, is vanuit kostenoverweging ingezet op posters.

Bereken de ESG cijfers voor jouw afval

Het beleid is opgesteld en je hebt de acties die je gaat ondernemen inzichtelijk gemaakt. Hoe ga je de cijfers vervolgens meten? Voor jouw ESG rapport mag je over de kilo’s afval schattingen doen, mits je deze goed kunt onderbouwen. Dit kan dan bijvoorbeeld op basis van het gemiddelde gewicht van een container voor een specifieke afvalstroom.

Ons aanbeveling hierbij is echter om niet achter de feiten aan te lopen. Je mag nu nog zelf beslissen over het detailniveau in jouw rapportages, maar de ervaring leert dat strengere regels snel zullen volgen. Voor advies over afvalrapportages kun je gratis een adviesgesprek aanvragen.

ESG rapportage met MSG trolley Milieu Service Nederland

Waar moet je nu concreet mee beginnen?

Je kunt direct beginnen met nagaan hoe het er bij jouw bedrijf voor staat met de volgende onderwerpen:

  1. Wat is jouw beleid op het gebied van afval en circulariteit? Als je nog geen keuzes hebt gemaakt over de onderwerpen die binnen de CSRD worden voorgeschreven, is het goed om hierover na te gaan denken.
  2. Scheid jij al afval? En kun je hier al over rapporteren en cijfers overdragen? Voor onze klanten is het antwoord op deze vragen meestal ‘ja’.

Is jouw antwoord op een van deze vragen nog niet duidelijk? Als jouw afvalpartner kunnen wij jou ondersteunen om te voldoen aan de nieuwe wetgeving. Zo kun jij voorloper worden op het gebied van circulaire bedrijfsvoering, zodat je toekomstproof onderneemt. We adviseren dan ook graag in de mogelijkheden van gedetailleerde rapportages en de oplossingen die wij daarvoor aanbieden. Zo kunnen we wegen per wagen, registreren per kg of kiep in een pers, of een weegbrug installeren in het afvalhok.

Een suggestie voor vastgoedbeheerders is bijvoorbeeld onze MSG-trolley, waarmee je per verdieping of afdeling in een gedeeld gebouw gedetailleerde cijfers per afvalstroom kunt meten.

Ben jij MKB-ondernemer? Misschien scheid jij nu nog geen afval. Als je meer dan 240 liter afval per week genereert, ben je volgens de wet verplicht om afvalstromen te scheiden en aan te bieden ter recycling. In dit geval kunnen wij samen met jou je afval analyseren om te zien welke stromen jij het beste zou kunnen gaan scheiden.

Vraag een adviesgesprek aan
Gepubliceerd: 12 december 2023
Deel:

Bekijk de laatste blogs