Binnen 1 werkdag een passende offerte
Gepubliceerd: 09 januari 2024

Wat betekent de CSRD voor het mkb?

Deel:
Wat betekent de CSRD voor het mkb

Heb jij de afkorting CSRD al eens gehoord? Eind 2023 is deze term door 68% van de mkb-ondernemers nog onbekend. Dat moet anders! Vanaf 2024 en de jaren die volgen wordt de kans namelijk steeds groter dat je ermee te maken krijgt, en vanaf 2026 kun je er vrijwel niet meer onderuit. Wij vertellen je wat deze wet voor jouw bedrijf betekent.

Wat is ESG?

ESG staat voor environmental, social en governance. Eigenlijk is het de Engelse tegenhanger van wat we in het Nederlands ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ zouden noemen. Dat wil dus zeggen: alles waar een bedrijf zich mee bezighoudt met het oog op maatschappelijke impact die het heeft. Dat kan betrekking hebben op de natuur, sociale- en bestuurlijke kwesties.

CSRD richtlijn voor mkb

De verantwoordelijkheid die bedrijven hebben rondom ESG is vastgelegd in de Corporate Sustainability Reporting Directive, oftewel CSRD. De CSRD bevat richtlijnen voor de rapportage omtrent ESG-praktijken. De rapportages worden verplicht voor grote beursgenoteerde bedrijven (vanaf 250 medewerkers en/of 40 miljoen omzet en/of een balanswaarde van meer dan 20 miljoen) vanaf 2025 (met de data over 2024) en in de jaren die volgen geldt de verplichting voor steeds meer organisaties. Beursgenoteerd mkb moet zelf CSRD-rapportages gaan overhandigen vanaf 2027.

Dat betekent echter niet dat je als bedrijf kennis over de CSRD kunt uitstellen. Het is namelijk zo dat de bedrijven die vanaf 2024 gaan rapporteren, ook informatie moeten overdragen over hun productieketen. Dat betekent dus dat ze input nodig hebben van hun leveranciers: veelal mkb.

Aan de slag met ESG en CSRD voor mkb

Beginnen met rapporteren over ESG voor mkb hoeft niet moeilijk te zijn. Om niet met je mond vol tanden te staan wanneer je om informatie gevraagd wordt, kun je direct actie ondernemen door stil te staan bij de volgende punten.

  1. Wat is het ESG-beleid van jouw organisatie?
  2. Wat is de CO2-voetafdruk van jouw bedrijf?
  3. Welke andere informatie waar in de CSRD om gevraagd wordt heb jij al inzichtelijk?
  4. Over welke gebieden weet je nog maar weinig?
  5. Hoe kun je wel aan deze informatie komen? Denk hierbij ook aan jouw eigen leveranciers.
  6. Je kunt om informatie vragen bij de (grote) klanten die jij bedient. Wat rapporteren zij? Heb jij deze informatie al?
  7. Zorg dat je deze gegevens goed opslaat en terug kunt vinden.

Circulariteit en afvalmanagement voor mkb volgens de CSRD

Een van de onderdelen binnen de CSRD gaat over de transitie naar de circulaire economie. Daarbinnen valt dus ook het afvalmanagement. Elk bedrijf genereert afval, dus ook jouw bedrijf moet hier iets over zeggen. Als jouw afvalpartner verzamelen wij deze data graag samen met jou. Hieronder geven we je alvast een idee van wat er in de rapportage moet komen te staan.

Volgens de CSRD moet je rapporteren over de kilo’s afval die je produceert. Dit splits je op in de volgende onderdelen:

  1. De totale hoeveelheid afval;
  2. Hoeveel afval je apart inzamelt voor hergebruik of recycling. Dit zijn bekende afvalstromen zoals papier/karton, glas of PMD, maar je kunt ook minder generieke stromen inzamelen die specifiek zijn voor jouw organisatie. Hierover adviseren we je graag;
  3. Hoeveel restafval er vrijkomt;
  4. De percentages van het afval dat wel en niet wordt gerecycled.
CSRD richtlijn mkb Milieu Service Nederland

CSRD rapportage voorbeeld

Iedere organisatie is anders. Je kunt dus niet worden beoordeeld op de absolute getallen van de kilo’s afval die je produceert. Wel kun je als organisatie zelf een sterke ESG rapportage opstellen om te laten zien dat je ESG-normen op orde zijn. 

Dit is wat jouw CSRD rapport moet bevatten:

  1. Wat is het beleid van de organisatie over milieu- en maatschappelijke thema’s?
    Voorbeeld: jouw organisatie had alleen restafval, maar door nieuw beleid ga je afval scheiden bij de bron.
  2. Vervolgens denk je na over welke acties worden ondernomen om het beleid uit te voeren.
    Voorbeeld: je gaat op zoek naar een nieuwe afvalpartner die jou kan helpen om in kaart te brengen welke afvalstromen je kunt gaan scheiden door middel van een afvalanalyse. Daarnaast wil je de juiste inzamelmiddelen op alle locaties neerzetten.
  3. Om het effect te monitoren is het belangrijk KPI’s te definiëren en daar doelen aan te hangen. Zo maak je de acties die je uitvoert concreet.
    Voorbeeld: op alle locaties wil jouw organisatie de gemeten ledigingen restafval halveren.
  4. Je gaat je doelen monitoren door cijfers te verzamelen.
    Voorbeeld: door middel van afvalstoffenrapportages in MijnMSN krijg je inzicht in de hoeveelheden afval die er maandelijks worden geleegd.
  5. Je onderbouwt de keuzes die je hebt gemaakt in een onderdeel over de impact van keuzes.
    Voorbeeld: niet op alle locaties is er evenveel ruimte. Omdat een container meer in de weg zou staan bij de werkzaamheden dan zou helpen bij het verminderen van het restafval, plaats je niet op elke locatie een PMD-container. Dit kan ervoor zorgen dat deze locaties in verhouding meer restafval overhouden dan andere locaties en daarmee het doel niet behalen.

CSRD en mkb Nederland

Scheidt jouw organisatie al afval? Wist je dat dit bij een hoeveelheid van meer dan 240 liter per week eigenlijk verplicht is? Daarnaast wil de overheid dat Nederland in 2050 volledig circulair is. Dat betekent dus dat je na die tijd helemaal geen restafval meer kunt aanbieden. In de aanloop daarnaartoe zal er ook meer worden ingezet op het stapsgewijs terugdringen van restafval. De belasting op de restafvalstroom zal bijvoorbeeld verhoogd worden. Hierdoor wordt afval scheiden in verhouding goedkoper.

Om niet voor onaangename verrassingen komen te staan, is het dus slim om alvast te beginnen met afval scheiden en kennis op te doen over CSRD rapportages. We denken graag met je mee en helpen je op weg. Vraag gratis een adviesgesprek aan voor meer informatie.

Adviesgesprek aanvragen
Gepubliceerd: 09 januari 2024
Deel:

Bekijk de laatste blogs