• Scherpste tarieven
  • Binnen 24 uur uw container voor de deur
  • Grootste aanbod van NL
  • 100% milieuvriendelijk en duurzaam
  • Totaalleverancier voor elke afvalstroom

Milieu Service Nederland geeft Volkstuinpark de Bongerd optimale controle over afvalinzameling

08 juni 2015

muntsysteemVolkstuinpark de Bongerd was ontevreden over de wijze van afvalverwerking. Het kostte de vrijwilligers van het park veel tijd en de vervuiler betaalde niet naar rato. Grote vervuilers betaalden net zoveel aan afvalkosten als kleine vervuilers. Milieu Service Nederland werd daarom gevraagd een afvalanalyse te maken en met oplossingen te komen. Dat was een uitdaging die wij graag aangingen.

Volkstuinpark de Bongerd is opgericht in 1924 en ligt sinds 2001 in Amsterdam-Noord. De Bongerd is een tuinvereniging met 137 tuinen die tuinders een uitgestrekt natuurgebied aanbiedt. Gedurende het seizoen van 1 april t/m 30 september mag er tevens overnacht worden.

Afvalverwerking bij de Bongerd: een brij aan regels en voorwaarden
Binnen de recreatiebranche is afvalinzameling altijd een uitdagende zaak. Het aantal bezoekers dat deze bedrijven ontvangt is sterk afhankelijk van het weer. Hierdoor kennen de ondernemingen onregelmatige schommelingen in de bezoekersaantallen en de hoeveelheid afval die daarbij vrijkomt.

Het inleveren van het afval werd de tuinders van de Bongerd niet gemakkelijk gemaakt. Tuinders konden alleen in het weekend, gedurende een bepaalde tijd en op een specifieke locatie op het park afval inleveren.  Dit betekende dat huurders in het weekend vaak speciaal naar het complex kwamen om afval in te leveren. Daar kwam bij dat de ene huurder veel afval inleverde, terwijl de andere heel weinig afval had. En dat terwijl iedere huurder hetzelfde betaalde voor de afvalverwerking. Dat was niet de ideale situatie voor de Bongerd. Afvalinzameling in het weekend betekende bovendien dat er op zaterdag altijd vrijwilligers aanwezig moesten zijn die het afvalstorten begeleidden. De afvalinzameling van het volkstuinpark kende dus veel voorwaarden en beperkingen voor verhuurder, huurders en vrijwilligers.

Weg met de regels: minder kosten én milieuvriendelijker
Tijdens het gesprek met het bestuur van de Bongerd werd al snel duidelijk dat er behoefte was aan een oplossing die pieken en dalen kon opvangen en 7 dagen per week, 24 uur per dag zonder toezicht van vrijwilligers toegankelijk moest zijn. Tevens was het van belang dat de tuinders zouden betalen voor de hoeveelheid afval die zij zouden aanbieden. Kortom, een werkend systeem waar niet meer naar hoefde worden omgekeken.

Om het de tuinders en vrijwilligers van het park zo gemakkelijk mogelijk te maken plaatste Milieu Service Nederland haar unieke Miniperscontainer, voorzien van een muntsysteem, een vulmond van 100 liter en een automatische volmelder.

Inmiddels heeft iedere tuinder van de Bongerd een vaste hoeveelheid munten gekregen. Tevens hangt er een muntwisselaar naast de Miniperscontainer die euro’s omwisselt voor munten. Tuinders waarvoor het aantal munten niet toereikend is voor de hoeveelheid afval, kunnen munten bijkopen. Het park hoeft hiervoor geen vrijwilligers in te schakelen. Bovendien kan het bestuur van het park zelf de waarde van de munten bepalen.

Op de Minipers bij de Bongerd is tevens een vulmond van 100 liter gemonteerd. Deze heeft een afsluitbare deur die opengaat na het inwerpen van een munt. Na het deponeren van het afval in de vulmond en het afsluiten van de deur perst de Miniperscontainer het afval weg. Hierdoor betaalt de gebruiker dus voor de hoeveelheid afval die hij laat verwerken.

De automatische volmelder op de Miniperscontainer geeft onze planning een seintje zodra de container vol is. In de oude werkwijze moest de beheerder iedere keer bellen met de afvalverwerker om de lediging te laten plaatsvinden. De vrijwilligers hebben ook hier geen omkijken meer naar en zijn volledig ontlast van deze taak. Onze planning plant een lediging bij de Bongerd in, zodra de Minipers het sein heeft doorgegeven.

De unieke oplossingen die Milieu Service Nederland heeft aangedragen heeft geresulteerd in een hoop gemak, financieel voordeel én milieuvriendelijkere afvalverwerking voor Volkstuinpark de Bongerd.

Top