Binnen 1 werkdag een passende offerte
Gepubliceerd: 16 oktober 2021

10 tips voor het scheiden van bedrijfsafval

Deel:
10 tips voor scheiden bedrijfsafval
Overheden, semioverheden en commerciële bedrijven produceren allemaal bedrijfsafval. Afval is in veel gevallen een grondstof, daarom is het zo belangrijk om afval goed te scheiden zodat deze waardevolle grondstoffen in de kringloop blijven. De vraag naar grondstoffen neemt wereldwijd sterk toe. De overheid werkt daarom onder andere samen met het bedrijfsleven, overheden, milieuorganisaties en andere maatschappelijke organisaties om zuiniger en slimmer om te gaan met grondstoffen. Het doel is dat Nederland in 2050 volledig circulair is. Een economie zonder afval, waarbij gebruik wordt gemaakt van herbruikbare grondstoffen is waar we naartoe werken. Wij geven u graag 10 tips voor het scheiden van uw bedrijfsafval. Zo werken we samen toe naar een circulair Nederland in 2050.
10 tips voor scheiden bedrijfsafval

1. Breng de afvalstromen in kaart

Als je je bedrijfsafval wilt scheiden is het belangrijk dat je weet welke afvalstromen er vrijkomen in de onderneming. Het kan zijn dat er veel meer plastic of papier/karton vrijkomt in jouw onderneming dan je in eerste instantie denkt. Het is daarom aan te raden om je afval in kaart te brengen. Met de afvalanalyse van Milieu Service Nederland krijg je inzicht in uw afval. Wij analyseren één kuub van je restafval om een beeld te krijgen welke afvalstromen zich in je restafval bevinden. Je krijgt hier een uitgebreid rapport van met een advies om je afval zo optimaal mogelijk te kunnen scheiden. Als jouw organisatie al actief aan het scheiden is, kan de afvalanalyse ook een effectieve toevoeging zijn. Het kan zo zijn dat niet alle werknemers goed op de hoogte zijn wat bij welke afvalstroom thuishoort, en daardoor alsnog recyclebare afvalstromen bij het restafval gooien. Bronscheiding is de beste manier van afval scheiden en draagt bij aan duurzaam ondernemen.

2. Kies de juiste inzamelmiddelen

Als je weet welke afvalstromen er vrijkomen is het belangrijk om de juiste producten te kiezen. Komt er veel afval vrij bij jouw onderneming? Dan is een perscontainer misschien wel de juiste oplossing. Het afval wordt hierin verdicht waardoor je veel afval kwijt kunt op een klein oppervlak. Wil je afval scheiden op kantoor of in kleinere ruimtes? Dan is de Multi Afval Container een geschikt inzamelmiddel vanwege het compacte formaat. Kies de inzamelmiddelen die passen bij uw onderneming.

3. Kies een handige plek

Afval scheiden doe je niet alleen, dat doe je samen. Het is daarom belangrijk dat de inzamelmiddelen op een centrale locatie staan. Als de inzamelmiddelen in het zicht staan is het makkelijker om afval daarin weg te gooien. Zet bijvoorbeeld een Multi Afval Container op een locatie waar veel afval vrijkomt zoals een kantine of in de kantoorruimtes.

4. Informeer je werknemers

Naast de juiste inzamelmiddelen die op de juiste locatie staan, is het ook belangrijk dat het personeel op de hoogte is. Wanneer het duidelijk is welke afvalstroom waar weggegooid mag worden, dan is afval scheiden een kleine moeite. Heb je een Multi Afval Container (MAC) staan? Milieu Service Nederland heeft hier een speciale campagne voor ontwikkeld. Met diverse communicatiemiddelen kun je de MAC introduceren. Door medewerkers tijdig te informeren over de afvalstromen en het belang van afval scheiden, gaan ze hier enthousiaster mee aan de slag. Maar ook voor andere inzamelmiddelen is het belangrijk dat je hier goed over communiceert met je werknemers.

5. Begin simpel

Scheid je nu nog weinig bedrijfsafval? Dan zou het een optie kunnen zijn om simpel te beginnen en dit steeds verder uit te breiden. Je hoeft niet meteen alle afvalstromen apart in te zamelen. Begin bijvoorbeeld met het scheiden van papier/karton of plastic afval, metaal en drankenkartons (PMD) van het restafval. Kleine stapjes zijn ook stapjes in de goede richting. Dit kun je steeds verder uitbreiden op je eigen tempo.


6. Voorkom onnodig restafval

Het verminderen van restafval begint bij de inkoop. Neem je inkoopbeleid eens onder de loep en kijk of het slimmer kan. Milieu Service Nederland kan je hierbij helpen door van tevoren al te kijken hoe afval voorkomen kan worden. Bij het afval dat niet voorkomen kan worden, gaan we samen met jou kijken welke producten je inkoopt en of hier indien nodig alternatieven voor zijn die na gebruik optimaal gerecycled kunnen worden. Milieu Service Nederland werkt samen met diverse partijen die gerecyclede producten aanbieden. Als ketenregisseur zoeken wij de beste oplossingen voor je in de markt. Door bij de inkoop al na te denken over de afvalstromen heb je minder restafval en heb je al nagedacht over het scheiden van deze stromen. Ook kun je afval verminderen door een herbruikbare waterfles te gebruiken en bijvoorbeeld dubbelzijdig te printen.

7. Gooi voedselresten niet bij het restafval

Voedselresten worden vaak bij het restafval weggegooid, dit is zonde. Swill is een aparte afvalstroom waar compost en biogas uit opgewekt wordt als het op de juiste manier wordt ingezameld. Als je een groot kantoor hebt, is het de moeite waard om etensresten apart in te zamelen.

8. Voorkom vervuiling van de afvalstromen

Om bedrijfsafval optimaal te recyclen is het belangrijk dat de afvalstromen niet vervuild worden. Hierdoor kan het zijn dat de lading niet meer te recyclen is, en dat is natuurlijk zonde. Pizza- en taartdozen met etensresten mogen bijvoorbeeld niet bij het papier/karton omdat ze vervuild zijn. Deze resten kunnen dan ook aan de rest van de inhoud gaan zitten. Vervuild afval hoort in de restafval container. Een andere manier om vervuiling van de afvalstromen te voorkomen is door de verschillende afvalstromen goed zichtbaar te maken. Bij veel ondernemingen komen recyclebare grondstoffen nog per ongeluk bij het restafval terecht omdat er bijvoorbeeld wordt getwijfeld welke afvalstroom waar weggegooid moet worden. Om dit te voorkomen hebben wij gekleurde rolcontainers waar duidelijk de afvalstroom opstaat. Ook bij de perscontainer kunnen speciale borden geleverd worden zodat iedereen direct ziet welke afvalstroom waar hoort. Hierdoor wordt scheiden een stuk overzichtelijker en dus makkelijker.

9. Zamel koffiebekers apart in

Koffiebekers belanden vaak bij het restafval of bij het papier/karton. Koffiebekers zijn goed te recyclen en daarom is het zonde als het bij het restafval beland. Koffiebekers zijn gemaakt van papier en hebben in veel gevallen een plastic coating aan de binnenkant tegen het lekken. Doordat deze coating van plastic is, mag deze afvalstroom ook niet bij het papier/karton. Wist je al dat wij de dienst bekerrecycling aanbieden? Ook deze afvalstroom maken we samen circulair.

10. Start nu

De laatste maar geen onbelangrijke tip is: start nu! Of je nog aan het begin staat van bedrijfsafval scheiden of de basis al is gelegd, kijk altijd naar de mogelijkheden die er zijn om jouw bedrijfsafval te scheiden. Zo behouden we samen zoveel mogelijk grondstoffen en komt de circulaire economie in 2050 steeds dichterbij.

Afvalvrij en emmisievrij ondernemend Nederland

Een afvalvrij ondernemend Nederland waarbij zo min mogelijk CO2 wordt uitgestoten is de missie van Milieu Service Nederland. Hier werken we hard aan door het voor ondernemers makkelijk te maken afval te minimaliseren, te scheiden, in te zamelen en te laten recyclen. Zo werken we samen toe naar een volledig circulair Nederland in 2050. Wilt u meer informatie over duurzame afvalinzameling door Milieu Service Nederland? Of wilt u controleren of u al goed bezig bent met bronscheiding? Neem gerust contact met ons op.

Meer informatie?

Heb je hulp nodig bij het uitvoeren van deze tips richting een afvalvrije onderneming? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Nieuwsbrief
Tags:
Gepubliceerd: 16 oktober 2021
Deel:

Bekijk de laatste blogs