Binnen 1 werkdag een passende offerte
Gepubliceerd: 15 maart 2024

Schade door lachgascilinders in het afval voorkomen

Deel:

Veilig werken heeft onze hoogste prioriteit. Daarom vragen we aandacht voor de gevaren van lachgascilinders in het afval. Deze cilinders kunnen bij het samenpersen in vuilniswagens of bij de verbranding namelijk ontploffen. Dit veroorzaakt onveilige situaties voor werknemers en enorme schade aan infrastructuur. Door samen alert te zijn op dit gevaarlijke afval, kunnen we schade door lachgascilinders voorkomen.

Lachgascilinder

Lachgascilinders zijn gevaarlijk afval

Lachgascilinders zijn geclassificeerd als gevaarlijk afval. Het samenpersen of verbranden van deze drukhouders kan tot explosies leiden en daarmee voor gevaarlijke situaties voor medewerkers in de afvalverwerking zorgen. Daarnaast ontstaat er schade aan containers, vuilniswagens, verbrandingsovens en andere machines. Daarom mogen lachgascilinders niet bij het reguliere afval worden weggegooid.

Alarmerende trend

Het recreatief gebruik van lachgas is sinds 1 januari 2023 verboden, omdat het schadelijk is voor de gezondheid. Lachgas staat nu op lijst II van de Opiumwet. Vroeger was er een statiegeldsysteem voor lege lachgascilinders, maar dit is met de ingang van het verbod komen te vervallen. Sindsdien worden de cilinders regelmatig in de openbare ruimte gedumpt. Ook worden ze bij het huishoudelijk afval of bedrijfsafval weggegooid.

De Vereniging Afvalbedrijven waarschuwde eerder in het RTL nieuws al voor de gevaren hiervan. Volgens een woordvoerder ging het toen om tientallen ontploffingen per week en een schadepost van 65 miljoen euro per jaar voor Nederlandse afvalverwerkers. De problemen spelen echter nog steeds. Wanneer er niets verandert, is het onvermijdelijk dat de kosten van afvalverwerking in Nederland op termijn gaan stijgen. Dus ook de kosten van bedrijfsafval.

Samen alert zijn

Door gezamenlijk op onderstaande punten te letten, minimaliseren we het risico op ongevallen door lachgascilinders. Ook kunnen we hiermee onnodige kosten voorkomen.

  • Communiceer als organisatie richting je personeel over het gevaar van lachgascilinders in het afval. Wijs hen erop dat het niet is toegestaan om deze bij het reguliere afval weg te gooien. Dus ook niet bij het restafval.
  • Staat je container niet in een afgeschermde ruimte? Controleer de inhoud van de container dan regelmatig, maar tenminste voordat je deze aan de straat zet voor de lediging. Als organisatie blijf je altijd zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de containers die je gebruikt.
  • Tref je lachgascilinders in een van jouw inzamelmiddelen? Neem dan contact op met de gemeente en vraag hen wat te doen. De aanpak van dit gevaarlijke afval kan namelijk per gemeente verschillen.
  • Tot slot: ook batterijen, accu’s en toners kunnen brand veroorzaken in vuilniswagens en afvalverwerkingsinstallaties. Deze spullen vallen onder het klein chemisch afval, waarvoor speciale inzamelmiddelen zijn.

Door samen alert te zijn, kunnen we Nederland op een veilige en verantwoorde manier schoonhouden.

Tags:
Gepubliceerd: 15 maart 2024
Deel:

Ontdek het laatste nieuws