Binnen 1 werkdag een passende offerte
Gepubliceerd: 02 juni 2015

Stedelijk Museum Amsterdam

Deel:
Stedelijk museum
Het Stedelijk Museum Amsterdam is een museum voor klassiek moderne en hedendaagse kunst en vormgeving, gevestigd in het hart van Amsterdam. Sinds de loop van de vorige eeuw werd Stedelijk internationaal beschouwd als een van de meest invloedrijke musea voor de twintigste-eeuwse kunst. Ze beschikken over een vaste collectie van kunstwerken van onder andere Van Gogh, Mondriaan en Karel Appel. Meer dan tien jaar geleden koos Stedelijk Museum ervoor om de afvalinzameling onder te brengen bij Milieu Service Nederland. Wij spraken met Ayold Sminia, coördinator gebouwbeheer bij Het Stedelijk, over hun afvalmanagement en onze samenwerking.
Stedelijk Museum

Oplossing op maat

Het Stedelijk Museum heeft veel verschillende afvalstromen zoals karton, glas, frituurvet, plastic en chemisch afval. Ze hebben onder andere rolcontainers en Miniperscontainers staan. De Miniperscontainer zorgt vanwege de verdichting voor minder transport en daarmee een reductie van de CO2-uitstoot. De automatische volmelder, die door een aanpassing vanuit ons zelfs in de kelder werkt, geeft aan wanneer de Miniperscontainer geledigd moet worden. “De Minipers staat bij Stedelijk in de kelder. Hierdoor had de automatische volmelder eerst geen bereik. Wij hebben daarom vanuit de kelder een draad getrokken naar het dak zodat de volmelder ook vanuit de kelder zou werken”, aldus onze branchemanager Dennis Tang. De automatische volmelder is een handige uitkomst omdat de bezoekersaantallen dagelijks fluctueren en het volume van het afval dus ook. Hierdoor wordt hij alleen geleegd als hij bijna vol zit.

Lees meer

Het Zero Waste Project

Aan de hand van het Zero Waste Project van de gemeente Amsterdam hebben ze veranderingen doorgevoerd in hun afvalmanagement. “Toen Covid-19 opkwam hadden we veel tijd om onze afvalinzameling eens goed te bekijken. Door het Zero Waste Project werden we met de neus op de feiten gedrukt dat wij zelf ook konden kijken of we meer afvalstromen konden creëren en het daardoor beter konden doen” aldus coördinator gebouwbeheer Ayold Sminia. De kartonnen koffiebekers werden eerst ingezameld bij het restafval. Nu zamelen ze de koffiebekers apart in, in een daarvoor bestemde rolcontainer. Zo kunnen de kartonnen koffiebekers optimaal gerecycled worden door middel van bekerrecycling. ”Bij het Stedelijk hebben ze de hele keten van de koffiebeker compleet. Ze zamelen de koffiebekers niet alleen aan de voorkant apart in, maar ook aan de achterkant. Alle koffiebekers komen in de speciale gele rolcontainer voor koffiebekers. Zo kunnen van deze bekers weer nieuwe producten worden gemaakt”, aldus branchemanager Dennis Tang.

Meer afvalstromen scheiden

In het Stedelijk verzamelde men in het begin van onze samenwerking papier, plastic en restafval bij elkaar in één bak. Dit hebben ze nu allemaal al jaren gescheiden en hier komen steeds meer gescheiden afvalstromen bij. “Onze collega’s moeten hier nog een beetje aan wennen maar dit gaat redelijk goed. We hadden hier nu de tijd voor en zagen hier ook echt het nut van in” aldus Ayold Sminia. “Het Stedelijk scheidt nu bijna alle afvalstromen. Samen blijven we kijken welke stromen we nog kunnen scheiden en hoe we de afvalinzameling kunnen blijven verbeteren”, aldus Dennis Tang. Om vervuiling van de afvalstromen te voorkomen is het belangrijk om de afvalstromen goed zichtbaar te maken. Bij onze perscontainers kunnen speciale borden geleverd worden zodat iedereen direct ziet welke afvalstroom waar hoort. Hierdoor wordt scheiden een stuk overzichtelijker én dus makkelijker.

Duizenden kilo’s afval besparen met de biovergister

Sinds kort heeft Stedelijk Museum Amsterdam ook een biovergister in de keuken staan. De biovergister verteert organisch afval middels enzymen, zuurstof, warmte en water. Dit wordt omgezet in onschadelijke gassen en grijswater dat op het riool (met vet-vang) geloosd mag worden. “Eerst zamelden ze swill in, in de daarvoor bestemde swill container. Ze wilden kijken of ze swill ook intern konden verwerken zodat er geen stankoverlast meer was, en geen transport meer nodig zou zijn. De biovergister is daar de ideale oplossing voor”, aldus Dennis Tang. De Biovergister bevalt het Stedelijk erg goed. “We kunnen digitaal bijhouden hoeveel afval de biovergister verwerkt, dat is erg handig. We hadden eerst twee containers van 30 liter per week die geleegd werden. Per jaar scheelt dit wel echt duizenden kilo’s afval. Het scheelt natuurlijk ook qua transport en in opslag van de containers. Het organische afval kan nu meteen in de biovergister gegooid worden en wordt dus intern verwerkt, dat is erg praktisch” aldus Ayold Sminia. In de kantine staan ook twee afvalbakken voor bioafval en ook deze worden in de biovergister gedeponeerd. Dankzij de biovergister is er geen transport nodig voor organisch afval en dat betekent ook géén CO2-uitstoot. Met een biovergister wordt een grote stap gezet naar een duurzaam afvalbeheer.

Afvalvrij ondernemen in de toekomst

Het Stedelijk Museum werkt er naartoe om in de toekomst afvalvrij te ondernemen. “Afvalvrij ondernemen is lastig maar dit willen we wel gaan proberen. We willen het restafval uiteindelijk helemaal kwijtraken. We willen alle afvalstromen apart inzamelen. Onze restafval container moet nu redelijk vaak geleegd worden en we willen dat dat steeds minder wordt” aldus Ayold Sminia. Dit wil het Stedelijk bereiken door steeds meer afvalstromen apart in te zamelen en meer inzamelmiddelen in gebruik te nemen. “De samenwerking met Milieu Service Nederland verloopt goed. Ik mail vaak met bepaalde vragen voor extra containers of ledigingen en dit gaat eigenlijk altijd goed. Jullie advies verloopt ook altijd goed en daar zijn wij erg blij mee” aldus Ayold Sminia. Wij blijven altijd kijken naar verbeteringen en advies voor een duurzame afvalinzameling. Zo werken we samen aan een duurzame en circulaire wereld.

Ook een samenwerking starten?

Zit je ook met een speciale situatie voor je afvalinzameling? Onze accountmanagers komen graag langs voor een advies op maat. Wil je meer inzicht in een duurzaam afvalbeleid? Ook daarvoor komen onze accountmanagers graag langs. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Nieuwsbrief
Gepubliceerd: 02 juni 2015
Deel:

Bekijk de laatste klantcases