Binnen 1 werkdag een passende offerte
Gepubliceerd: 07 maart 2024

De 6 meest gestelde vragen over gerecycled plastic en de plasticmarkt

Deel:

Gerecycled plastic is de toekomst. Dat zie je in de wet: Nederland wil 50% minder primaire grondstoffen gebruiken in 2030, en binnenkort moet er verplicht gerecycled plastic worden bijgemengd in nieuwe plastic producten. Daarnaast hebben bedrijven steeds vaker duurzame doelstellingen om bijvoorbeeld volledig circulair te opereren. Toch gaat het in de markt momenteel nog niet goed. Wat is er aan de hand met de plasticmarkt en wat zijn de uitdagingen van gerecycled plastic? Daarover lees je alles in dit artikel.

1. Wat is gerecycled plastic en wat kun je maken van gerecycled plastic?

Gerecycled plastic is een grondstof gemaakt van plastic dat al eens eerder gebruikt is. Dat gaat zo: je gooit plastic afval weg in de afvalbak voor plastic, metalen en drankenkartons (PMD) of PD (zonder metalen). Dit is afhankelijk van jouw verwerker. Het afval wordt gescheiden opgehaald, gesorteerd, en weer gebruikt voor nieuw plastic. Zie jij graag een visuele voorstelling? Je ziet meer over wat gerecycled plastic is en wat je ervan kunt maken in de onderstaande video.

Accepteer de marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.
Klik hier om je instellingen aan te passen

2. Waarom geen nieuw plastic?

Plastic wordt gemaakt van aardolie, een fossiele grondstof die tevens gebruikt wordt als brandstof in de industrie en voor vervoer. De druk op deze grondstof betekent dat hij op termijn op zal raken. De verwachting is dat dit binnen 40 jaar gebeurt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld papier, wat wordt gemaakt van bomen en dus relatief snel weer aangroeit.

Het lijkt nog lang te duren, 40 jaar. Maar met de enorme transitie die we moeten doormaken, vliegen die jaren zo voorbij. Voor een soepele overgang is het dan ook essentieel om te beginnen met het gebruik van gerecycled plastic.

3. Wat zijn de voordelen van gerecycled plastic?

Nieuw plastic is ten eerste binnenkort dus niet meer te produceren. Daarnaast ligt er druk op duurzaam ondernemen, bijvoorbeeld door regelgeving zoals de CSRD. Daarin staat onder andere dat je moet rapporteren over de CO2-uitstoot van jouw bedrijf – en het liefst met cijfers die laten zien dat je jouw uitstoot terugdringt.

Wanneer je kiest voor gerecycled plastic in plaats van nieuw plastic, blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (2019), bespaar je gemiddeld 2,2kg CO2-uitstoot per kilogram plastic. Dat is evenveel als de uitstoot van een autorit van 10 km. Dat tikt dus snel aan. Volgens Plastics Europe is dit zelfs de snelste en meest betaalbare manier om tot grote CO2-besparingen te komen.

4. Wat gebeurt er nu in de plasticmarkt?

Hoewel duurzaam ondernemen de norm wordt, heeft de markt voor gerecycled plastic het momenteel zwaar. Recyclingbedrijven in Nederland vallen om of staan in de rode cijfers. Hoe kan dit?

  1. Er wordt te veel nieuw plastic geproduceerd
    Door de groei van plasticproductie in China en de VS is er mondiaal een te groot aanbod aan kunststoffen. Dat drijft de prijs naar beneden, terwijl de kosten van plasticrecycling niet dalen. Hierdoor kunnen recyclingbedrijven maar moeilijk concurreren met de prijs van nieuw ofwel 'virgin' plastic.
  2. De uitdaging van bronscheiding
    Sommige afvalverwerkers nemen restafval in en doen aan ‘nascheiding’. Hierbij halen ze de losse grondstoffen uit het restafval. Hoewel dit voor de vervuilers heel gemakkelijk is, is er een groot nadeel: de afvalstromen die hieruit komen, zijn minder zuiver. Daardoor kunnen ze minder goed worden gerecycled.

    Wanneer je als vervuiler (zowel zakelijk als particulier) je afval gescheiden inzamelt en aanbiedt, is het gemakkelijker te recyclen tot grondstof. Door het aanbieden van verschillende afvalbakken (zoals Multi Afval Containers) kunnen jouw medewerkers of bezoekers hun afval scheiden. Op die manier komt er dus meer recyclaat beschikbaar.

    Hieruit kun je overigens ook data halen om jouw duurzaamheidsrapportages te ondersteunen.
  3. Geen gerecycled plastic in voedselverpakkingen
    In Europa zijn er strenge standaarden voor voedselveiligheid. Een van de gevolgen die deze eisen hebben, is dat een producent niet zomaar gerecycled plastic in voedselverpakkingen mag mengen. Wil een bedrijf gerecycled plastic in voedselverpakkingen gebruiken, dan zijn er strenge eisen en dure certificeringen aan verbonden. Hierdoor is het voor veel producenten niet mogelijk om dit te doen.

5. Hoe redden we gerecycled plastic?

In Nederland zouden we een voorloper kunnen zijn op het gebied van gerecyclede materialen: we scheiden en recyclen relatief (vergeleken met andere EU-landen) veel afval en er staat een goede infrastructuur. Mede daarom voert Nederland de verplichte bijmenging van gerecycled plastic al eerder in. Vanaf 2027 moeten Nederlandse producenten van plastic minimaal 15% gerecycled materiaal bijmengen, oplopend tot minimaal 25% in 2030. In de rest van de EU wordt bijmengen van gerecycled plastic verplicht vanaf 2030.

Dit komt voor veel bedrijven echter te laat. Daarom wordt er in het parlement momenteel gekeken naar financiële steun voor de recyclingbedrijven. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ziet er in ieder geval het belang van in. Samen met het ministerie van Economische Zaken kijken ze daar naar de mogelijkheden om in de plasticrecyclingfaciliteiten te investeren met overheidsinvesteringen. Zo helpen ze hen de komende jaren door, totdat hun recyclaat voor de verplichte bijmenging moet worden afgenomen.

6. Hoe kun je als organisatie bijdragen?

Met het oog op de toekomst waarin we gerecycled plastic verplicht moeten gaan bijmengen, zou er met de huidige marktsituatie zomaar eens een tekort aan plasticrecyclaat kunnen ontstaan. Er moet namelijk veel plastic afval van zuivere kwaliteit worden aangeboden. Dat betekent dat we als bedrijven een bijdrage kunnen leveren door onze PD of PMD-afvalstroom te scheiden.

Dit is niet alleen goed in de transitie naar de circulaire economie, het draagt ook bij aan sterke duurzaamheidsrapportages.

Graag in gesprek met een expert over gerecycled plastic of recycling van andere afvalstromen? Plan vrijblijvend een adviesgesprek in.

Adviesgesprek inplannen
Tags:
Gepubliceerd: 07 maart 2024
Deel:

Bekijk de laatste blogs