Binnen 1 werkdag een passende offerte
Gepubliceerd: 19 juli 2023

Alexandrium Shopping Center verduurzaamt met slimme afvalinzameling

Deel:
Alexandrium Shopping Center Afvalinzameling
Alexandrium Shopping Center in Rotterdam is één van de grootste winkelcentra van ons land. De ruim honderd merken en tientallen restaurants die in de ruim 40.000 m2 winkel- en horecaruimte zijn gevestigd, trekken jaarlijks meer dan 8 miljoen bezoekers. Milieu Service Nederland werkt sinds 2019 samen met vastgoedeigenaar en beheerder Klépierre bij het duurzaam inzamelen van afval binnen het gebouw.
Alexandrium Shopping Center Afvalinzameling

Duurzame afvalinzameling, positieve impact

Klépierre zocht een nieuwe afvalpartner waarmee het de afvalstromen binnen Alexandrium Shopping Center kan verduurzamen. De op één na grootste exploitant van winkelcentra in Europa werkte al succesvol samen met Milieu Service Nederland bij het afvalmanagement van de Markthal in Rotterdam en Villa Arena in Amsterdam, beiden eigendom van Klépierre. Na een tender voor Alexandrium Shopping Center kwam hier de Rotterdamse winkelgigant bij.

De twee partners werken nauw samen bij het gescheiden inzamelen van afval binnen het winkelcentrum. Hierdoor weet Klépierre de negatieve impact van afval uit het gebouw terug te dringen en verduurzaamt het de inzameling van afval in Alexandrium Shopping Center. Zo helpt Milieu Service Nederland het gebouw te voldoen aan het BREEAM-keurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met minimale milieu-impact. Een hoge BREEAM-score is van invloed op zowel de waarde als op het groene imago van het gebouw. Daarnaast geeft het aan hoe het gebouw bijdraagt aan een gezondere en productievere werk- en leefomgeving.

Optimaliseren met innovatieve oplossingen

Om te bepalen waar winst is te boeken in de inzameling van afval in Alexandrium Shopping Center evalueerde Milieu Service Nederland de bestaande situatie door middel van een afvalanalyse. “Hieruit bleek dat plastic- en metalen verpakkingen, drankkartons en bio-afval – oftewel swill – aan de al bestaande afvalstromen werden toegevoegd”, vertelt commercieel manager vastgoed Mark Schrage.

Op basis van de uitkomsten van de afvalanalyse en rapportages over de afvalstromen optimaliseren Milieu Service Nederland en Alexandrium Shopping Center de afvalinzameling binnen het gebouw continu. Zo hebben de twee partners in het winkelcentrum twee biovergisters geplaatst. Hiermee zetten ze via een groen proces organisch afval voor 100% om in grijs-water dat op het riool geloosd mag worden. Hierdoor verwerken ze bioafval volledig op locatie en zijn er minder transportbewegingen nodig voor de totale afvalinzameling. Met deze biovergisters zet Alexandrium Shopping Center een grote stap naar duurzaam afvalbeheer.

Alexandrium Shopping Center Afvalcontainers

Slimme afvalinzameling

Dit soort oplossingen zijn volgens Mark Schrage de reden waarom Klépierre samenwerkt met Milieu Service Nederland. “Ons innovatieve vermogen maakt het verschil. Het reduceren van transportbewegingen en dus minder CO2-uitstoot en ook het verdichten van afval met perscontainers zijn punten die Klépierre over de streep trekken.”

Milieu Service Nederland zamelt in totaal 11 afvalstromen in op 5 verschillende afvallocaties binnen Alexandrium Shopping Center. Hierbij verwerken we doorlopend de volgende afvalstromen:

Optimaal meedenken

De winkeliers in het winkelcentrum kunnen op ieder moment hun afval- en reststoffen kwijt doordat pieken en dalen in de afvalinzameling worden opgevangen via het automatische volmeldsysteem op de perscontainers. Het werken met perscontainers in plaats van rolcontainers (die er eerst stonden) heeft als groot voordeel dat de afvalruimtes veel minder vol staan en dus netter ogen.


Door slimme combinaties te maken met het transport van afval vanuit de Markthal – een ander winkelcentrum van Klépierre – in dezelfde stad bespaart Milieu Service Nederland enorm veel transportkosten voor de klant. Mark Schrage: “Dit staaltje van meedenken stelt Klépierre minstens zo op prijs als de slimme technische oplossingen waar we voor hebben gezorgd.”

Wil jij ook verduurzamen?

Wij helpen je graag bij jouw duurzame uitdaging of leveren graag jouw rolcontainers in Rotterdam. De specialisten van Milieu Service Nederland geven je graag meer informatie over hoe afvalinzameling kan bijdragen aan duurzaam ondernemen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en wil je vrijblijvend advies over jouw afvalmanagement? Neem dan contact met ons op via 088 08 09 010. Wie weet beginnen we dan samen ook een succesvolle, duurzame samenwerking!

Nieuwsbrief
Gepubliceerd: 19 juli 2023
Deel:

Bekijk de laatste klantcases