Binnen 1 werkdag een passende offerte
Gepubliceerd: 05 juli 2023

Nieuwe regels voor inzamelen textiel

Deel:
Daan thumb
Jaarlijkse gooien we in Nederland 235 miljoen kilogram textiel weg. Per 1 juli moeten nieuwe regels voor het inzamelen, hergebruiken en recyclen van textiel de enorme berg afval die vooral wordt veroorzaakt door afgedankte kleding tegengaan. Wat houdt deze Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) in en hoe kun je erop inspelen?
Inzamelen textiel

Door de UPV zijn bedrijven die kleding en andere vormen van textiel in Nederland produceren of importeren verantwoordelijk voor het inzamelen, sorteren, hergebruiken en recyclen van afgedankt textiel. Dit betekent dat onder andere kledingfabrikanten moeten gaan betalen voor de inzameling en verwerking van producten die zij in de handel hebben gebracht. Daarnaast hebben ze een verantwoordelijkheid in het organiseren van het afvalbeheer van textiel.

Meer hergebruik en recycling

Deze regels moeten ervoor zorgen dat we in Nederland vanaf 2025 de helft van het overbodige textiel hergebruiken of recyclen. In 2030 moet dit zijn doorgegroeid naar 75 procent. Ambitieuze doelstellingen maar hiermee zijn we er nog niet. Om de export van hergebruikte artikelen in te dammen, moet een groter deel ervan binnen Nederland worden verkocht. Zo wil de Nederlandse overheid voorkomen dat ons textielafval zich naar het buitenland verplaatst en daar voor milieuproblemen zorgt.

Tenslotte stelt het UPV ook eisen aan het recyclen van textiel. Dit moet ‘vezel-tot-vezel’ gebeuren: ieder afgedankt product wordt gerecycled tot een vergelijkbaar product. Denk bijvoorbeeld aan kledingstukken die worden gebruikt om nieuwe kleding van te maken of weggegooide badstof waar fabrikanten nieuwe handdoeken van maken.

Circulaire keuzes

Deze doelstellingen zorgen voor uitdagingen bij het maken, inzamelen en recyclen van textiel. Allereerst zullen ontwerpers en producenten bij het ontwerp van onder andere kleding circulaire keuzes moeten maken. Dit betekent dat ze vaker dienen te kiezen voor materialen die minder impact hebben op het milieu en makkelijker zijn te recyclen of hergebruiken zonder dat er veel grondstoffen nodig zijn in het productie- en recyclingproces.

Wanneer ontwerpers en producenten van textiel rekening houden met hergebruik en recycling dan kan de inzameling van onder andere afgedankte kleding veel effectiever verlopen. Afvalinzamelaars hebben dan door middel van onder andere een afvalanalyse beter in beeld welke textielsoorten gezamenlijk verwerkt of hergebruikt moeten worden. Zo kunnen ze het beter scheiden, sorteren en efficiënt transporteren voor verwerking. En dat is nodig, want de UPV zal ervoor zorgen dat er veel meer textiel ingezameld en duurzaam verwerkt moet worden dan nu het geval is.

Samenwerking in de keten

Om de productie van textiel in ons land circulair te maken, zullen ontwerpers, producenten, inzamelaars en recyclers meer samen moeten werken. Slimme keuzes in een deel van de keten hebben een positief effect op de andere onderdelen. Een goed voorbeeld hiervan is FastFeetGrinded dat een circulaire schoenenindustrie nastreeft.

Jaarlijks worden wereldwijd zo’n 25 biljoen schoenen geproduceerd. 95% hiervan belandt uiteindelijk op een afvalstortplaats of in een verbrandingsoven. FastFeetGrinded heeft een recyclinginstallatie waarmee het schoenen ontleedt tot vier verschillende materialen: foam, rubber, fluf en textiel. Van deze materialen kunnen onder andere weer buitensportvelden en atletiekbanen gemaakt worden. Daarnaast vormt het materiaal de basis voor nieuwe schoenen.

Milieu Service Nederland werkt samen met FastFeetGrinded bij het inzamelen van afgedankte schoenen. Dit doen we op onze eigen locaties, maar we zetten ook ons netwerk in om oude schoenen te verzamelen voor hergebruik.

Oscar Marco schoenen

Circulaire afvalstromen

Benieuwd welke stappen jij kunt zetten in het circulair maken van jouw afvalstromen? Vraag het ons gerust. Wij denken graag met je mee!

Tags:
Gepubliceerd: 05 juli 2023
Deel:

Bekijk de laatste blogs