Binnen 1 werkdag een passende offerte
Gepubliceerd: 19 januari 2022

Wat gebeurt er met mijn gescheiden afvalstromen?

Deel:
Gescheiden afvalstromen
Afval scheiden is goed voor het milieu, dat weten we allemaal. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk afvalstromen apart in te zamelen. Hierdoor houden we waardevolle grondstoffen in de kringloop. Door zoveel mogelijk te recyclen besparen we dus schaarse fossiele grondstoffen én verminderen we de CO2-uitstoot. Een economie zonder afval, waarbij gebruik wordt gemaakt van herbruikbare grondstoffen is waar we uiteindelijk met z’n allen naartoe werken. Wij vinden het belangrijk om klanten te helpen met afvalvrij ondernemen en daarbij zo min mogelijk CO2 uit te stoten. Afval scheiden bij de bron staat centraal bij ons. Dit verwachten wij ook van onze klanten en hier helpen wij dan ook graag bij. De zuiver gescheiden fracties bieden wij aan bij gespecialiseerde verwerkers. Hier wordt het afval op een duurzame manier verwerkt tot nieuwe grondstoffen of zelfs volledig hergebruikt. Zo werken we samen aan een afvalvrij Nederland. Maar wat gebeurt er precies met de gescheiden afvalstromen nadat het is opgehaald?
Gescheiden afvalstromen

Papier
Papier wordt samen ingezameld met karton. Na de inzameling wordt het van elkaar gescheiden en van vuil ontdaan, zoals plastic, hout, geplastificeerd en verontreinigd papier. Vervolgens wordt het papier per soort in balen geperst zodat het makkelijk vervoerd kan worden naar de papierfabriek. In de fabriek wordt het papier opgelost in water zodat de papiervezels loskomen van elkaar. Hierdoor ontstaat er papierpulp. Nietjes, paperclips en andere vervuilingen worden door middel van zeeftechnieken uit de papierpulp verwijderd. In sommige gevallen wordt de inkt ook nog verwijderd uit de papierpulp. Als er nieuw wit papier gemaakt moet worden, dan wordt de papierpulp eerst nog gebleekt. De papierpulp wordt gedroogd en op rollen gedraaid. Zo ontstaat nieuw papier.

Karton
Karton wordt dus na de inzameling gescheiden van papier. Het wordt vervolgens ook verwerkt tot papierpulp. Met zeeftechnieken worden plakbandresten en andere vervuilingen uit het papier gehaald. Van de gedroogde pulp worden nieuwe kartonnen producten gemaakt.

Koffiebekers
De verwerking van koffiebekers is nagenoeg hetzelfde als die van papier en karton. De pulptijd van koffiebekers is alleen iets langer. Dit komt door de kunststofcoating, de oplossing hiervan kost namelijk meer tijd. Na het verwerkingsproces worden van koffiebekers tissues gemaakt en van tissues toiletpapier. De papierpulp van 70 kartonnen bekers is voldoende grondstof voor 1 rol toiletpapier.

Tissues
Tissues gaan in de papierfabriek in een warm bad zodat de papiervezel losweekt van alles wat geen papier is, zoals natsterktemiddel en vervuiling door gebruik. Wat overblijft is papierpulp. De pulp wordt ontdaan van water en vervolgens geperst en op rollen gedraaid. Zo kunnen er weer nieuwe papieren producten van gemaakt worden.

PMD
Plastic, metalen en drankenkartons worden door ons zelf verwerkt! In Nederland zijn er twee afvalinzamelaars die dat doen, en daar zijn wij er één van. PMD wordt bij onze eigen afvalhub voorgesorteerd met de voorsorteerinstallatie. Dit doen we in vijf verschillende soorten: folies, plastic verpakkingen, ferrometalen, non-ferrometalen en residu. Het PMD wordt wel eerst vermalen tot kleinere stukken zodat het beter te scheiden is. Iedere fractie gaat vervolgens naar een gespecialiseerde verwerker.

Het plastic afval gaat naar onze eigen fabriek: Plastic Recycling Amsterdam. Hier wordt het plastic nogmaals gesorteerd, vermalen en vervolgens gewassen. Daarna gaan de plasticsnippers door de unieke Magnetische Dichtheid Scheider, waar de verschillende typen in een magnetische vloeistof van elkaar worden gescheiden op basis van hun verschil in gewicht. Uiteindelijk stromen er vier verschillende plasticsoorten uit de installatie met elk een zuiverheid van meer dan 99%. Dankzij deze hoge kwaliteit kan het gerecyclede plastic virgin (nieuw) plastic vervangen en zo uitstekend dienen als grondstof voor hoogwaardige nieuwe plastic producten.

Gescheiden afvalstromen

Accepteer de marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.
Klik hier om je instellingen aan te passen

Glas
Bij de verwerking van glas worden vervuilingen zoals kurken, etiketten en deksels eerst uit het glas gefilterd. Het glas wordt vervolgens gewassen zodat etensresten en de laatste etikettenresten worden afgespoeld. Het glas wordt in nog kleinere stukken gebroken en vervolgens gesorteerd op kleur. De glasscherven gaan vervolgens naar een glasfabriek. Hier worden de scherven gesmolten zodat ze hier nieuw glas van kunnen maken. Glas kan oneindig vaak gerecycled worden en is daardoor een zeer duurzaam verpakkingsmateriaal.

Swill
Swill gaat naar een vergister. Door middel van verhitting worden de schadelijke bacteriën gedood. De etensresten worden vervolgens vermalen en in een grote tank gestort. Hier worden gezonde bacteriën toegevoegd aan het swill zodat er een biologisch verteringsproces ontstaat en er biogas vrijkomt. Biogas kan weer worden gebruikt als brandstof. Tijdens het verteringsproces komen er ook vetresten bovendrijven. Deze worden apart afgezogen en hier wordt biodiesel van gemaakt, een duurzame energiebron.

Gft
Groente-, fruit- en tuinafval (gft) wordt meestal omgezet in compost, maar soms daaraan voorafgaand nog vergist. Het biogas dat hierbij vrijkomt kan na droging en zuivering aardgas vervangen, dienen als autobrandstof of het wordt omgezet voor de opwekking van groene stroom.

Folie
Blanke folies worden gebruikt als grondstof voor nieuwe folieproducten. Folie komt in balen binnen bij de verwerker. Daar wordt de folie vermalen, gesorteerd, gewassen en gedroogd. Tot slot ondergaan de snippers een extrusieproces. Dat is een vormgevingstechniek waarbij het materiaal zijn nieuwe vorm krijgt door het door een mal te persen.

Piepschuim
Piepschuim gaat na de inzameling naar een verwerkingsbedrijf. Hier gaat het piepschuim door een shredder en hier blijven dan kleine korrels van over. Van deze korrels wordt weer nieuw piepschuim gemaakt.

Frituurvet en olie
Frituurvet wordt bij de verwerking verwarmd waardoor de stoffen van elkaar scheiden. Hierdoor ontstaan drijflagen die één voor één afgezogen worden om vervolgens apart verwerkt te worden. Frituurvet wordt door een raffinageproces verwerkt tot biodiesel of verwerkt tot biobrandstof voor verwarming en aandrijving. Andere oliën en vetten worden grondstoffen voor smeermiddelen en cosmetica.

Chemisch afval
Een deel van het chemisch afval kan gerecycled worden, maar helaas is niet alles recyclebaar. Het niet recyclebare deel wordt verbrand in speciale ovens op hoge temperatuur. In deze ovens worden de schadelijke stoffen vernietigd. De schadelijke gassen die daarbij vrijkomen worden door een speciale rookgasreinigingsinstallatie gezuiverd.

Medisch afval
De verwerking van medisch afval is een secuur proces. Al het medisch afval wordt vanwege besmettingsgevaar verbrand in speciale verbrandingsovens met een voorverwerkingsoven én een naverbrandingsoven. Bij een zeer hoge temperatuur worden de schadelijke stoffen stap voor stap vernietigd. De schadelijke gassen die daarbij vrijkomen, worden net als bij chemisch afval opgevangen en gezuiverd door geavanceerde rookgasreinigingsinstallaties.

Bouwafval
Bouwafval wordt eerst met een sorteerknijper handmatig voorgesorteerd. Daarna wordt het bij een recyclebedrijf door een mechanische scheidingsinstallatie nauwkeuriger gescheiden en vermalen. De stromen die dan vrijkomen, o.a. hout, metalen, kunststoffen en puin, gaan ieder hun eigen weg. Hout gaat naar de spaanplaatindustrie of wordt ingezet als biobrandstof als de kwaliteit erg slecht is. Metalen worden in hoogovens en staalfabrieken omgesmolten tot nieuwe grondstoffen. En puin wordt verwerkt tot steengranulaat dat ingezet wordt als funderingsmateriaal of bij de aanleg van wegen. Slechts een restfractie van het bouwafval wordt verbrand om energie op te wekken.

Restafval
Al het afval dat niet recyclebaar is, restafval dus, wordt verbrand. Het is daarom belangrijk om deze afvalstroom zo klein mogelijk te houden. Met deze verbranding wordt duurzame energie opgewekt, waarbij warmte vrijkomt. De opgewekte energie wordt gebruikt in het energienetwerk. Een volle vuilniszak levert energie op om 45 minuten van te douchen!

Bronscheiding

Jouw afval is waardevol. Door zoveel mogelijk afvalstromen apart in te zamelen werken we toe naar een afvalvrij Nederland. Wij vinden het belangrijk dat er zuinig wordt omgegaan met schaarse grondstoffen. Hierdoor besparen weveel CO2-uitstoot die anders vrijkomt bij de productie van nieuwe producten. Komt er bij jouw organisatie een specifieke afvalstroom vrij zoals koffiedik of sinaasappelschillen?

Ook voor deze afvalstromen werken wij samen met gespecialiseerde partijen die dit kunnen verwerken. Als totaalleverancier nemen wij dit graag voor jou uit handen. Door goede afspraken met vaste leveranciers kunnen wij jou een scherpe prijs bieden. Zo geven we afval een nieuw leven én werken we samen aan een duurzame en circulaire economie.

Ben je ook benieuwd naar de mogelijkheden? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.

Nieuwsbrief
Tags:
Gepubliceerd: 19 januari 2022
Deel:

Bekijk de laatste blogs