Binnen 1 werkdag een passende offerte

Koffiebekers

Jij gebruikt ze waarschijnlijk ook: wegwerp koffiebekers. Voor jouw organisatie zijn ze gemakkelijk in gebruik, hygiënisch en betaalbaar. Ook als je duurzaam wil inkopen, is de kartonnen koffiebeker een goede optie, want een kartonnen koffiebeker bestaat voor 95% uit karton en voor 5% uit een plastic coating. Dit betekent dat er 95% minder fossiele grondstoffen nodig zijn voor de productie dan een volledig plastic beker. 

De Nederlandse overheid is momenteel in beraad over de toekomst van de wegwerp koffiebeker. Omdat deze beker goed recyclebaar is, is de kans groot dat de koffiebeker mag blijven, mits hij gescheiden wordt bij de bron zodat hij hoogwaardig gerecycled kan worden. Ben jij klaar voor de toekomst en veranderende wetgeving? Wij verzorgen graag jouw koffiebeker-recycling om deze afvalstroom samen circulair te maken.

Gratis adviesgesprek aanvragen
Koffiebeker
  • Duurzaam
    Kartonnen koffiebekers zijn goed recyclebaar
  • Besparing
    Door koffiebekers te recyclen voorkomen we de kap van miljoenen bomen
  • Totaalleverancier
    Wij hebben oplossingen voor elke afvalstroom, je hebt dus maar 1 inzamelaar nodig
  • Wet- en regelgeving
    Wij zijn volledig op de hoogte van geldende wet- en regelgeving

Koffiebekers scheiden bij de bron

Het is onze missie om Nederland afvalvrij en CO2-neutraal te laten ondernemen. Om dit te behalen is het belangrijk om afval te scheiden bij de bron. Bronscheiding zorgt ervoor dat jouw ingezamelde grondstoffen optimaal gerecycled kunnen worden, waardoor we de grondstoffen in de kringloop houden.

Wil je ook beginnen met bronscheiding?

Voordat je begint met bronscheiding is het belangrijk dat je weet welke afvalstromen er bij jouw organisatie vrijkomen. Vind je dit lastig in te schatten? Met onze afvalscan op locatie kunnen wij je hierbij helpen.


Meer over de afvalscan

Waarom koffiebekers gescheiden inzamelen?

Om koffiebekers te recyclen, is het noodzakelijk om ze gescheiden in te zamelen. Naast het feit dat karton heel goed te recyclen is, zijn er meerdere redenen om jouw koffiebekers gescheiden in te zamelen. Koffiebekers zorgen namelijk voor een groot volume in jouw restafval container, waardoor deze eerder vol zit en vaker geleegd moet worden. Bovendien blijven waardevolle grondstoffen behouden wanneer kartonnen koffiebekers niet verbrand worden, maar gerecycled. In het Landelijk Afvalbeheerplan 3 (LAP3) is opgenomen dat minimaal 75% van het bedrijfsafval gescheiden ingezameld dient te worden.

Wij helpen bedrijven om de keten van kartonnen koffiebekers te sluiten. Wij zamelen de bekers in, laten deze recyclen en zorgen ervoor dat de grondstoffen weer worden ingezet voor nieuwe kartonnen en papieren producten. Door ons partnernetwerk regelen wij een inzamelaar en verwerker bij jou in de buurt. Hierdoor verlagen we de CO2-uitstoot aanzienlijk en kunnen we scherpe tarieven bieden door collectieve inkoop.

Plastic kartonnen koffiebekers

Koffiebekers inzamelen

Om koffiebekers te kunnen recyclen, is het noodzakelijk om ze gescheiden in te zamelen. Met onze Multi Afval Container (MAC) is het scheiden van koffiebekers een fluitje van een cent! De MAC heeft een aparte module voor koffiebekers, met een speciale koker die ervoor zorgt dat de koffiebekers netjes in elkaar vallen. Als de inzamelbak vol zit, gooi je de dichtgebonden gele zak in een rolcontainer. De koffiebekers worden gelijktijdig opgehaald met de afvalstromen tissues en vertrouwelijk papier. Omdat de verwerking van koffiebekers een iets andere weg volgt dan de verwerking van tissues en vertrouwelijk papier, is het van groot belang dat de koffiebekers in gele doorzichtige zakken worden ingezameld. Zo kunnen de koffiebekers er na de inzameling eenvoudig tussenuit worden gevist en gaan alle afvalstromen hun eigen weg.

Doordat deze drie afvalstromen door één wagen worden ingezameld, scheelt het ritten en dus CO2-uitstoot. Daarnaast werken wij met een partnernetwerk waarmee we schaalvoordelen creëren die resulteren in lagere kosten voor onze klanten. Onze samenwerking met 100+ partners biedt je ook meer flexibiliteit in ophaaldagen en de frequentie hiervan.

Multi Afval Container
De Multi Afval Container (MAC) is een modulair afvalinzamelstation waarmee je gemakkelijk afval scheidt bij de bron. In de module zitten speciale kokers die de koffiebekers automatisch op elkaar stapelen. Dit levert een verdichting van de koffiebekers op van 1 op 7, waardoor je echt veel ruimte bespaart en er minder ledigingsmomenten nodig zijn.

Rolcontainer
De volle gele transparante zakken met koffiebekers kun je verzamelen in een gele rolcontainer van 240 of een 660 liter container. De rolcontainer is goed afsluitbaar en kan daarom ook buiten worden geplaatst.

koffiebekers

Wat gebeurt er met jouw koffiebekers?

Kartonnen koffiebekers bestaan voor ongeveer 95% uit papiervezel en voor 5% uit een kunststof coating. We onderscheiden een PE-coating, een bio PE-coating en een PLA-coating. Wij zamelen alle drie de typen koffiebekers in en laten deze recyclen. Kartonnen koffiebekers zijn een waardevolle grondstof voor de productie van nieuwe papieren of kartonnen producten. Van gerecyclede koffiebekers worden hygiëneproducten gemaakt, zoals toiletpapier en papieren handdoekjes. Van oude koffiebekers worden vanuit gezondheidsoogpunt geen nieuwe koffiebekers gemaakt. Tijdens het recyclingproces van papier & karton worden virussen en bacteriën namelijk wel gedood, maar eventuele toxische stoffen blijven aanwezig. Het is daarom bij wet verboden om voedsel te verpakken in gerecyclede verpakkingen.

Koffiebekers gaan na de inzameling naar een verwerker. Hier worden er grote balen van geperst, die naar de papierfabriek gaan. De balen gaan hier in een soort warm bad zodat de papiervezel wordt losgeweekt van alles wat geen papier is. Dat is niet alleen de kunststof coating van de koffiebeker, maar ook vervuiling, inkt en bijvoorbeeld krijt. Wat overblijft is papierpulp. Het pulpproces van koffiebekers is nagenoeg gelijk aan het normale proces van papier maken, de pulptijd is alleen wat langer. Dit komt omdat het oplossen van de kunststof coating iets langer duurt. Toch worden er in dit proces geen chemicaliën of andere toevoegingen gebruikt.

Soms wordt de overgebleven pulp nog door een ontinktingsmachine gehaald. Door het blazen van lucht van onderaf, drijven de inktresten via luchtbelletjes naar de oppervlakte. Hier vormt zich een schuimlaag die eenvoudig kan worden afgeroomd. Tot slot wordt de pulp ontdaan van het water door het te zeven en te verwarmen. Om ook de laatste 5% vocht uit de vezel te halen, wordt hij geperst en op rollen gedraaid. Klaar om verwerkt te worden tot nieuwe papieren producten.

Weggooien koffiebekers

Onze inzamelmiddelen voor koffiebekers

Bij iedere onderneming komt afval vrij. De meest bekende manier voor afvalinzameling in het bedrijfsleven is tot op heden nog steeds het inzamelen van afval met behulp van rolcontainers. Dit is niet vreemd, want rolcontainers zijn er in veel verschillende soorten, maten en zelfs kleuren. Dat maakt van rolcontainers een uitermate geschikt middel om afvalstromen gescheiden in te zamelen. Voor het inzamelen bij de werkplek hebben wij echter ook de Multi Afval Container. Dit is een modulair inzamelsysteem waarmee je gemakkelijk diverse afvalstromen direct aan de bron scheidt. Dit inzamelmiddel sluit dus goed aan bij de wens van organisaties om hun afval gescheiden in te zamelen.

Meer informatie?

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen met een duurzame verwerking van koffiebekers, weet je niet welk inzamelmiddel je nodig hebt of heb je andere vragen over onze diensten? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Veelgestelde vragen over de inzameling van koffiebekers

Welke soorten koffiebekers zamelt Milieu Service Nederland in?

Wij zamelen lege kartonnen bekertjes in met een PE, bio-PE of PLA-coating. Kartonnen koffiebekers zijn er in vele soorten en maten, bedrukt en onbedrukt. Maar voor koffiebeker recycling is er eigenlijk maar één aspect waarop we de bekers onderscheiden. Dat is de coating aan de binnenzijde, die ervoor zorgt dat er geen vocht door de beker dringt. We onderscheiden een PE-coating, een bio PE-coating en een PLA-coating. Wij zamelen alle drie deze type koffiebekers in.

Wat is het verschil tussen een (bio) PE-coating en een PLA-coating?
  • Bekers met een PE-coating zijn niet biologisch afbreekbaar vanwege hun chemische samenstelling. 
  • Bekers met een bio PE-coating zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. De chemische samenstelling is echter hetzelfde als de traditionele PE-coating bekers en worden daarom ook op dezelfde manier gerecycled.
  • Bekers met een PLA-coating worden vervaardigd uit 100% hernieuwbare plantaardige grondstoffen én zijn biologisch afbreekbaar.
Kunnen plastic bekertjes ook worden ingezameld en gerecycled?

Plastic is heel goed te recyclen maar kent een volledig andere verwerking dan papier & karton. Om plastic bekertjes optimaal te recyclen is het van belang om deze te scheiden en te deponeren bij het PMD-afval.

Welke inzamelmiddelen zijn er voor koffiebekers?

Voor het inzamelen van koffiebekers maken bieden we de volgende inzamelmiddelen aan:

Mogen er meerdere typen koffiebekers in één container?

Er mogen meerdere typen koffiebekers in één container. De enige voorwaarde hiervoor is dat het allemaal kartonnen koffiebekers dienen te zijn.

Hoe worden koffiebekers verwerkt?

Koffiebekers worden net als ander papier & karton gerecycled door te weken in warm water. De papiervezel wordt zo gescheiden van alles wat geen papier is. De vezelbrij of pulp die overblijft wordt gezeefd, geperst en op rollen gedraaid. Het gerecyclede papier wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van hygiëneproducten.

Welk afval mag bij koffiebekers?
  • Lege kartonnen bekers met PE-coating
  • Lege kartonnen bekers met bio PE-coating
  • Lege kartonnen bekers met PLA-coating
Welk afval mag niet bij koffiebekers?
  • Plastic bekers, want die horen bij PMD
  • Kartonnen bekers met drankrestanten
  • Roerstaafjes en lepeltjes
  • Theezakjes
  • Suiker-/creamerzakjes
  • Melkcupjes
  • Zakdoekjes
  • Plastic verpakkingen
  • Fruitresten
Wat zijn de gevolgen van de SUP-wetgeving voor de kartonnen wegwerpbeker?

De Nederlandse overheid heeft in het kader van de SUP-wetgeving een wetswijziging aangekondigd, gericht op kartonnen wegwerpbekers met plastic coating. Deze zouden per 1 januari 2024 verboden worden. Door een voorstel in de politiek tegen de wetswijziging lijkt de beker toch te mogen blijven.

Voor nu is de situatie als volgt:

  • Het oorspronkelijke verbod op wegwerpbekers zal van kracht worden. Dat betekent in principe dat wegwerpbekers niet meer zijn toegestaan.
  • Er is een uitzondering: er zal niet worden gehandhaafd bij wegwerpbekers die aan de voorwaarden van de motie voldoen. Deze voorwaarden zijn:
    • De beker mag maximaal 5% kunststof bevatten;
    • Er kan worden aangetoond dat er wordt voldaan aan de inzamelpercentages die in de regeling worden gesteld. Dat betekent dat 90% van het gebruikte materiaal moet worden ingezameld;
    • Ingezamelde bekers kunnen voor 100% worden gerecycled.
    • Dit betekent dat de beker bij de bron gescheiden dient te worden.
  • Het nieuwe kabinet zal definitief een besluit nemen.

Wij volgen de ontwikkelingen op de voet.

Is een wegwerpbeker duurzamer dan een herbruikbare koffiebeker?

Dit is afhankelijk van de oorsprong van beide koffiebekers én van de manier waarop ze beide worden verwerkt na gebruik.

De wegwerp koffiebekers bestaan voor 95% uit karton, wat een hernieuwbare grondstof is. Ze kunnen na gebruik gescheiden worden ingezameld. Dan kunnen wij ze goed recyclen tot nieuwe producten zoals papieren handdoekjes.

De herbruikbare hard cup koffiebekers bestaan uit 100% recyclebaar polypropyleen – een plastic met een relatief lage milieu-impact. We laten ze lokaal produceren in Nederland om uitstoot van transport te minimaliseren. Door hergebruik belanden ze minder snel op de afvalberg en wanneer dit gebeurt, is de PP goed recyclebaar tot andere plastic producten.

Beide opties zijn dus een goed alternatief om te kiezen, afhankelijk van de voorkeuren van jouw organisatie.

Wat zeggen onze klanten?

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1.

Lees alle reviews (349)

Goede ervaring.

Filled star Filled star Filled star Filled star Filled star

Wordt altijd goed geholpen, ook door Roy Beugelaar. De betrokkenheid is groot

Parwana Azar uit Amersfoort

Top!

Filled star Filled star Filled star Filled star Filled star

Wij zijn zeer tevreden, zeker qua advies van Roy Beugelaar.

Jolien uit zwolle

Fijn contact.

Filled star Filled star Filled star Filled star Filled star

Fijn contact gehad met Bart. Eerlijk, helder en transparant.

Frank uit Boekel

Met dank aan Bart

Filled star Filled star Filled star Filled star Filled star

Maandag nieuwe containers aangekomen super mooi heel ruim en groot. Schoon. Ik raad het zekker iedereen aan. Met dank aan bart. Mvg nehir kebab

Emre uit Eindhoven

Onduidelijke afspraken en enorm hoge kosten bij opzegging

Filled star Filled star Filled star Filled star

UPDATE: Intern is er helaas nogal wat mis gegaan. er zijn nieuwe debiteurennummers aangemaakt waardoor twee sporen langs elkaar zijn gaan lopen. Na contact, is het ene spoor (de overgebleven container) wat ineens tevoorschijn kwam opgelost. Nog steeds raad ik je aan je contract goed met MSN af te stemmen en onduidelijkheden te bespreken. Het andere spoor is na overleg ook opgelost. Daarom pas ik mijn sterren nu aan naar een 7/10. ------------------------------------------------------------------------ Wij zijn jaren klant geweest bij milieu service. Altijd fijn contact gehad tot we verhuisden naar een kantoor waar alles reeds geregeld was. Resultaat, contract opzeggen. Dit proces heeft nogal voeten in aarde. Blijkt dat het contract IEDER JAAR stilzwijgend verlengd wordt met 4 JAAR. In het contract staat dat er jaarlijks verlengd wordt. Waardoor bij ons de veronderstelling was dat dit met 4 jaar zou zijn bij afsluiting periode van 4 jaar, dit blijkt elk jaar weer 48 maanden??? In de algemene voorwaarden kan je tussentijds opzeggen indien je dit bespreekt met MSN en ze hiermee akkoord gaan. Nog steeds begrijp ik niet dat er ieder jaar voor 4 jaar verlengd kan worden? 4 jaar doorbetalen bij opzegging is dus standaard bij hun. Vervolgens een volgend probleem. De laatste container op locatie moet opgehaald. Nu maanden contact gehad en geen gehoor voor het ophalen. Belt de nieuwe huurder MSN vanwege de container die er staat, wordt deze per direct opgehaald en krijgen wij een factuur van 200+ EURO!!! Dit is absurd. Zodra ik hierover bel wordt ik weer van het kastje naar de muur gestuurd om alles weer op mail te zetten. Er wordt slecht gecommuniceerd en klaarblijkelijk kan iedereen een order uitzetten op jouw bedrijf zonder een bevoegdheidscheck. Ben niet te spreken over het afronden van de samenwerking.

E. uit Rotterdam

Naar tevredenheid

Filled star Filled star Filled star Filled star Filled star

We gaan nu extra afval scheiden en zijn tevreden over het advies van Peter Kuiper.

Peter Takens uit Vries

Uitstekende service

Filled star Filled star Filled star Filled star Filled star

Uitstekende service

Chang uit Groningen

Netjes geregeld, goed contact

Filled star Filled star Filled star Filled star

Alles snel en professioneel geregeld. Contact met Bart verlooot goed. Ledigingen gaan in goed overleg. Mocht er iets voorvallen wordt er adequaat naar gehandeld.

Ron uit Helden

Zeer positief

Filled star Filled star Filled star Filled star Filled star

Wij zijn zeer tevreden over onze overstap naar Milieu Service Nederland. De dienstverlening die wordt verleend in onze zeven locaties gaat super. Als er op of afgeschaald moet worden zijn ze altijd bereikbaar! De grootste vooruitgang is de kartonpers die wij nu gebruiken bij ons distributiecentrum.

Nick uit Drachten

Top

Filled star Filled star Filled star Filled star Filled star

Zeer spontane vertegenwoordiger Jack, zeer prettig. Groet Hylco Proce LAMINAAT OUTLET FRIESLAND

Hylco Proce uit Leeuwarden