De psychologie van duurzaam gedrag
Ook voor jouw organisatie is het waarschijnlijk één van de lastigste puzzelstukken in het bereiken van je duurzaamheidsdoelen: het stimuleren van duurzaam gedrag. Want waarom is het zo moeilijk om duurzaam gedrag in gang te zetten én vol te houden? Tijdens het webinar “Psychologie van duurzaam gedrag”, die we in samenwerking met Green Business Club Amsterdam Sloterdijken en Green Business Club Amsterdam Zaanstad organiseerden, gaf gedragsspecialist Jorn Pasmans waardevolle inzichten over hoe je met psychologische inzichten en slimme gedragsinterventies duurzaam gedrag binnen organisaties kunt stimuleren. In dit artikel vertalen we zijn kennis naar praktische handvatten waarmee jij vandaag nog aan de slag kunt in jouw organisatie.
Waarom duurzaam gedrag zo ingewikkeld is
Pasmans legt uit dat duurzaam gedrag meestal niet gaat om één simpele keuze. Het gaat vaak om veranderingen die we samen moeten maken, met gevolgen die pas later zichtbaar zijn of wereldwijd voelbaar zijn. Omdat je de impact van je gedrag niet meteen ziet, wordt het moeilijker om gemotiveerd te blijven.
Daarbij komt dat ons brein 95% van de keuzes onbewust maakt. Zeker onder tijddruk kiezen we automatisch de weg van de minste weerstand. Ons brein is simpelweg geprogrammeerd om te gaan voor gemak, snelheid en korte termijnbeloning. Denk aan de keuze tussen een appel of een donut.
De appel is gezonder, maar de donut is vaak te verleidelijk om te laten liggen. Datzelfde mechanisme werkt ook bij duurzaamheid: we weten heus wel dat de fiets duurzamer is dan de auto, maar we kiezen toch vaak voor comfort.
"We moeten niet hoopvol verwachten dat mensen alleen nog maar appels gaan kiezen, maar ook bewust zijn van het feit dat mensen onbewust gedrag vertonen en toch vaak verleid worden voor die donut."
De sleutel: concreet gedrag en slimme interventies
Wat kun je dan wél doen? Volgens Pasmans begint het bij het scherp krijgen van je veranderdoel. Niet: “we willen circulair worden.” Maar: “we willen dat medewerkers hun bio-afval in de juiste container gooien.” Hoe concreter het doel, hoe gerichter je interventie.
Een mooie tip van Pasmans: teken het gewenste gedrag. Kun je letterlijk tekenen wat iemand moet doen, waar en wanneer? Dan heb je jouw veranderdoel concreet genoeg gemaakt.

Vier stappen voor succesvolle gedragsverandering
Pasmans introduceerde tijdens het webinar een gedragscheck in vier stappen, die organisaties helpt gericht te sturen op duurzaam gedrag:
1. Is het gewenste gedrag makkelijk toe te passen?
- Zijn de juiste faciliteiten aanwezig? Denk aan voldoende en goed geplaatste rolcontainers.
- Is het gewenste gedrag logisch en eenvoudig? Bijvoorbeeld: plaats de papiercontainer aan het begin van de looproute in plaats van aan het eind.
- Maak het ongewenste gedrag lastiger. Bijvoorbeeld door afvalcontainers in te bouwen of het standaard printgedrag op dubbelzijdig te zetten.
2. Heeft iemand de juiste kennis en vaardigheden?
- Weet de doelgroep precies wat er van hen verwacht wordt?
- Wordt de informatie op het juiste moment aangeboden, bijvoorbeeld via pictogrammen bij de container?
- Maak het behapbaar: laat mensen beginnen met één afvalstroom goed scheiden, in plaats van meteen alles tegelijk.
3. Wil de medewerker dit gedrag vertonen? (motivatie)
- Wat levert het gedrag op? Beloning (denk aan een schonere werkplek) werkt vaak beter dan een straf.
- Wat vindt diegene belangrijk? Sluit aan bij persoonlijke waarden zoals verantwoordelijkheid of samenwerken.
- Maak het leuker: een simpele afvalquiz of spelelement kan het verschil maken.
4. Welke weerstand is er?
- Soms is weerstand emotioneel: mensen voelen zich betutteld of hebben weinig vertrouwen.
- Toon begrip, erken dat verandering moeite kost. Een boodschap als “We snappen dat het even wennen is” werkt beter dan een verplichting.
- Geef mensen het gevoel van keuzevrijheid. Bijvoorbeeld: “Kies jij vandaag voor een afvalvrije lunch?”
Deze vier stappen helpen je om gedragsverandering op een concrete en doeltreffende manier te realiseren, door zowel praktische maatregelen als de juiste psychologische prikkels slim in te zetten.
Duik dieper in duurzaam gedrag
Kom meer te weten aan de hand van voorbeelden en gesprekken met deelnemers.
Van inzicht naar actie
Wat je vandaag kunt doen? Begin klein. Focus op één concreet gedragsdoel om te onderzoeken wat mensen nodig hebben om mee te bewegen. Betrek je collega’s, kijk met empathie naar hun perspectief en laat zien dat het werkt. Zo bouw je stap voor stap aan een circulaire organisatie waarin duurzaam gedrag vanzelfsprekend wordt.
De MAC-bewustwordingscampagne biedt hiervoor een concrete toolkit met praktische interventies en communicatie die gedrag zichtbaar én blijvend veranderen, precies daar waar afval ontstaat, zoals op de werkvloer of bij de koffieautomaat.
Benieuwd naar de MAC-bewustwordingscampagne?
Download de brochure en start ook met het creëren van meer bewustwording over scheiden bij de bron.

Lees meer over zero waste
-
Hoe haalbaar is zero waste? Door Elianne Smeets • 26-06-2024
Kun je binnen vier jaar van 100% restafval naar zero waste gaan? Samen met een ambitieuze overheidsorganisatie gingen wij ervoor. Lees hier verder.
Klantverhalen Grootzakelijk -
Van versnippering naar zero waste met Swapfiets Door Elianne Smeets • 08-07-2025
Hoe regelt het circulaire Swapfiets hun afvalmanagement in een tijd waarin ze als scale-up in razend tempo groeien? Lees hier meer!
Klantverhalen Grootzakelijk