Gepubliceerd: 08 juli 2025

Van versnippering naar zero waste met Swapfiets

Geschreven door:
Elianne Smeets Teamleider content marketing
Deel:
Swapfiets accountmanager en facility manager

Swapfiets is geen standaard fietsbedrijf: ze bieden fietsgebruik aan via een slim abonnementsmodel. Hun missie? Fietsen zo toegankelijk mogelijk maken – zonder dat je er zelf eentje hoeft te bezitten.

Met dit vernieuwende concept groeide het inmiddels B Corp gecertificeerde Swapfiets in razendsnel tempo uit tot dé fietsabonnementaanbieder van Europa. Nieuwe locaties volgden elkaar snel op. Zoals veel startups wel weten, laat dat soms weinig tijd over om randzaken, zoals afvalmanagement, direct goed en op een centrale manier te regelen. Samen met Swapfiets pakten we versnippering aan en werken we nu toe naar zero waste. We spreken Irene Miedema, Facility Service Manager, en Freya Wood, Sustainability Manager over hoe het circulaire Swapfiets haar afvalvraagstuk aanpakt. 

Van versnipperde aanpak naar één afvalpartner

Toen Irene als Facility Service Manager begon, kreeg ze een interessante uitdaging voor haar kiezen: elke locatie koos zijn eigen leveranciers. “In de tijd met de meeste groei opende er elke twee weken een nieuwe Swapfiets-locatie. Om de snelheid erin te houden, organiseerde de locatiemanager de leveranciers toen zelf.” Sinds Irene in haar functie zit, standaardiseert ze de gang van zaken steeds meer. Eén van Swapfiets’ kernwaarden is namelijk om het simpel te houden. “Soms had één locatie wel vijf verschillende afvalinzamelaars. Dat is niet werkbaar.”

De opdracht voor Milieu Service Nederland was helder: centraliseren, vereenvoudigen en inzicht krijgen door data. Niet alleen voor de administratie, maar juist met het hoofddoel om continu stappen te zetten richting minder restafval en meer circulariteit.

Standaardisatie op alle locaties

Irene vertelt: “Onze locatie in Utrecht werkte al met jullie samen en was erg te spreken over hoe het ging. Onze wensen matchten goed met jullie dienstverlening, waarna we samen onze mantelovereenkomst aan zijn gegaan. Als er nu een nieuwe locatie opent, dan neem ik contact op en geef ik jullie als voorkeursleverancier door. Op die manier zorgen we er op het gebied van afval voor dat we op elke locatie de juiste afvalstromen inzamelen. Dat houdt het simpel en zorgt daarnaast voor een overzichtelijke flow van data.”

Mantelovereenkomst met Swapfiets - fiets

Drie aanknopingspunten voor actie

Bij Swapfiets werken we gestaag toe naar zero waste. Hoewel het bedrijf continu stappen zet, weten we nog niet precies wanneer we volledig zonder restafval zullen opereren. Freya licht één van de uitdagingen toe: “Veel van onze leveranciers zijn nog gewend aan lineaire bedrijfsmodellen, waardoor fietsonderdelen nog niet altijd volledig circulair zijn.” Gelukkig probeert Swapfiets op dit gebied invloed uit te oefenen en houden ze hun eigen bedrijfsvoering op het gebied van afval scherp:

Continu inzicht met de afvalstoffenrapportages

De afvalstoffenrapportages die Swapfiets elk kwartaal van ons ontvangt, geven duidelijk inzicht in hoeveel kilo van elke afvalstroom elke locatie produceert. Daarnaast zie je direct de verschillen in inzamelpercentages tussen locaties. Het maakt de kansen inzichtelijk die er nog liggen om het restafval per locatie verder te reduceren.

Afvalstoffenrapportages voor swapfiets

Meer diepgang door een afvalanalyse

“Om deze data nog tastbaarder te maken, hebben we daarnaast samen een afvalanalyse uitgevoerd,” legt key accountmanager Roy Klaassen uit. “Het viel op dat er vooral veel papieren handdoekjes in het restafval belandden, wel 40%, terwijl ze eigenlijk als aparte afvalstroom konden worden ingezameld en dan 100% circulair kunnen worden verwerkt.” Freya voegt hieraan toe: “omdat we veel doekjes gebruikten die erg vies waren van de olie van de fietsonderdelen, kozen we er echter voor om ze helemaal te elimineren en te kiezen voor lappen stof, die we konden wassen. Zo dringen we de totale hoeveelheid afval terug.”

Afvalanalyse bij Swapfiets

Aandacht voor bewustwording bij medewerkers

Ten derde ziet Freya dat er regelmatig afval verkeerd wordt weggegooid. “Het is niet altijd even gemakkelijk voor de monteurs om oude fietsonderdelen goed te scheiden, bijvoorbeeld wanneer ze bestaan uit gecombineerde materialen zoals metaal en plastic. Dit laat zien dat we intern duidelijker moeten communiceren met onze medewerkers. Daarom ontwikkelen we samen met hen een afvalgids, om precies te laten zien wat er in welke bak moet. Daarnaast zetten we het kleurensysteem, dat Milieu Service Nederland ook al hanteert, verder door.”

Swapfiets afvalstromen scheiden door monteur

Circulair resultaat

Het resultaat mag er zijn: sinds 2023 is de gemiddelde hoeveelheid restafval over alle locaties van Swapfiets met wel 30% gedaald. Freya weet als Sustainability Manager als geen ander dat afval een essentieel onderdeel is van hun circulaire missie. “Omdat wij eigenaar blijven van de fietsen, hebben we ook verantwoordelijkheid over het einde van de levensduur. Wat er met onderdelen gebeurt als ze afgeschreven zijn, is onze zorg.”

Ook in de rest van de productie houdt Freya de duurzaamheid van Swapfiets scherp. “Wij geloven erin dat je je spullen langer moet gebruiken en minder moet kopen,” benoemt ze. “Daarom zorgen wij er samen met de monteurs voor dat onze fietsen duurzaam ontworpen worden en gemakkelijk te repareren zijn. We kijken echt op een andere manier naar onze producten." 

Swapfiets afvalinzameling PMD

Chauffeur ledigt de PMD-containers bij Swapfiets

Verloop van de samenwerking

Irene geeft aan erg tevreden te zijn over de samenwerking tot nu toe. "De communicatie verloopt prettig en direct, met korte lijnen, en er is veel ruimte voor flexibiliteit, bijvoorbeeld bij het openen of sluiten van een locatie. Ook als iets even wat minder soepel verloopt, wordt het snel en constructief opgepakt. Die betrokkenheid merken we ook duidelijk bij projecten zoals de afvalanalyse, en dat waarderen we enorm."

Ook Roy is erg enthousiast over zijn relatie met Swapfiets. “Swapfiets is voor ons een ideale partner omdat ze circulariteit écht in hun DNA hebben zitten. Ze dachten vanaf het begin na over de lange termijn, van de productontwikkeling tot het einde van de levenscyclus van hun producten. Dit maakt ze uniek in hun sector,” zegt Roy. “Het is geweldig om samen met hen te werken aan het stroomlijnen van hun afvalmanagement.”

Ook klaar om zero waste te bereiken over al jouw locaties?

De case van Swapfiets laat zien hoe belangrijk het is om afvalmanagement centraal te organiseren en hoe een stapsgewijze aanpak je organisatie helpt naar een zero waste afvalmanagement. Dat zorgt niet alleen voor efficiëntie, maar ook dat je je duurzaamheidsdoelen écht waarmaakt.

Ook klaar om jouw afvaldoelen te waar te maken? Neem contact op en ontdek hoe wij jouw organisatie kunnen helpen richting zero waste.

Roy Klaassen Key accountmanager | Met zijn servicegerichte instelling helpt Roy ondernemers elke dag met slimmer afvalmanagement.
Gepubliceerd: 08 juli 2025
Deel:

Lees meer klantcases