• Scherpste tarieven
 • Binnen 24 uur uw container voor de deur
 • Grootste aanbod van NL
 • 100% milieuvriendelijk en duurzaam
 • Totaalleverancier voor elke afvalstroom

KARTON SCHEIDEN

Om uw karton optimaal te recyclen, is het belangrijk dat het gescheiden van uw andere afvalstromen wordt ingezameld. Als u het niet gescheiden inzamelt, komt het bij het restafval terecht en wordt het bij de verwerking verbrand. Aangezien karton een waardevolle grondstof is, zou het zonde zijn als deze afvalstroom verloren gaat bij het verbrandingsproces voor restafval. Daarnaast zorgt het verbranden van afval ook voor een zware belasting voor het milieu. Restafval is bovendien, vanwege de zware milieubelasting, een dure afvalstroom. Dus hoe leger deze afvalstroom blijft, hoe beter dit is voor uw portemonnee.

Het scheiden van diverse afvalstromen zorgt er ook voor dat inzamelmiddelen minder snel vol komen te zitten. Als de inzamelmiddelen minder snel vol zitten, zijn er minder transporten nodig om deze te legen of af te voeren. Dit zorgt voor lagere transportkosten en een aanzienlijke verlaging van de CO2-uitstoot.

Het recyclen van karton bespaard ook heel wat bomen. Voor iedere 1.000 kilogram oud papier dat wordt gerecycled, worden er 3,3 bomen bespaard! Nederland behoort tot de top van Europa op het gebied van recycling van oud papier. Nederland spaart, dankzij recycling, jaarlijks ruim 7 miljoen bomen!

 

SOORTEN KARTON

Er zijn vier verschillende soorten karton: golfkarton, massief karton, vormkarton en vouwkarton.

 

GOLFKARTON

Golfkarton wordt vaak gebruikt als verzamel- of transportverpakking. Het zijn vaak grote dozen die gemaakt zijn door meerdere lagen papier op elkaar te lijmen. Daarom is het heel stevig verpakkingsmateriaal. Golfkarton mag altijd bij het oud papier worden weggegooid want het is volledig recyclebaar. Ruim 80% van het gebruikte golfkarton wordt gerecycled.

 

MASSIEF KARTON

Deze kartonsoort wordt gemaakt van verschillende lagen grijs karton die zijn gemaakt van gerecycled papier en karton. Dit is vaak heel dik en stevig materiaal. Een goed voorbeeld van deze kartonsoort is het karton dat je terugvindt in ordners of als de achterkant van een schrijfblok. Deze soort behoudt langer zijn stevigheid en kan zelfs nog in een waterdichte uitvoering worden geleverd. Massief karton mag niet altijd worden weggegooid bij het oud papier. Als er bijvoorbeeld een laagje plasticfolie of aluminium op geplakt is, mag het niet bij het oud papier.

 

VORMKARTON

Deze kartonsoort bestaat volledig uit oud papier dat gereinigd, verdicht en samengeperst wordt. Door er vervolgens water aan toe te voegen, kunnen er verpakkingen of beschermingsmaterialen van worden gemaakt. Een goed voorbeeld van vormkarton is een eierdoos. Vormkarton mag altijd worden weggegooid bij het oud papier, want het is zeer geschikt voor recycling.

 

VOUWKARTON

Dit is heel stevig en flexibel materiaal dat vooral wordt gebruikt voor het maken van consumentenverpakkingen. Enkele voorbeelden van vouwkarton zijn: schoenendozen, hagelslagverpakkingen en een ontbijtgranen verpakking. Deze kartonsoort mag altijd worden weggegooid bij het oud papier en is zeer geschikt voor recycling!

De voordelen van Milieu Service Nederland

 • Ruimste keuze aan afvalcontainers
 • Gegarandeerd de laagste tarieven
 • Dienstverlening in geheel Nederland
 • Uw container wordt binnen 24 uur geplaatst
 • Alle afvalstromen op één overzichtelijke factuur
 • Als u voor ons kiest zorgen wij voor een geruisloze overgang

Gonnie Stoot

't Gouden Haantje
Fijne chauffeurs en indien nodig een fijn contact met klantenservice. Ze zijn vriendelijk en behulpzaam.

Piet Luijendijk

TSH Transportservice
Een correct bedrijf met goede service en vaste ledigingstijden.

Roger Reijkers

De Gooise Scholen Federatie
Gunstige voorwaarden en tarieven in combinatie met een goed advies is waar Milieu Service Nederland voor staat.

INZAMELMIDDELEN VOOR KARTON

Milieu Service Nederland beschikt over diverse inzamelmiddelen waarmee u uw karton gescheiden van andere afvalstromen inzamelt. Bijvoorbeeld:

 • Rolcontainers
 • (Semi-)ondergrondse containers
 • Miniperscontainer
 • Perscontainers
Alle afvalcontainers

ROLCONTAINERS

Milieu Service Nederland beschikt over het grootste assortiment aan rolcontainers van Nederland. Wij plaatsen deze binnen 24 uur in heel Nederland. Wij bieden ook voor uw karton diverse rolcontainers aan, zoals bijvoorbeeld metalen of kunststof rolcontainers. Bij onze kunststof rolcontainers kiest u uit rolcontainers met inhoudsmaten die variëren tussen 120 en 1100 liter. Bij onze metalen rolcontainers kunt u kiezen uit verschillende containers met inhoudsmaten die variëren tussen 500 en 5000 liter. Afhankelijk van de hoeveelheid afval dat u produceert en uw gewenste ledigingsfrequentie, kunnen wij u de juiste rolcontainer leven die precies op uw wensen aansluit. Daarnaast houden wij altijd in de gaten dat er zo min mogelijk transporten nodig zijn om uw rolcontainers te legen, zodat de CO2-uitstoot zo laag mogelijk blijft.

 

(SEMI-)ONDERGRONDSE CONTAINERS

Als er een grote hoeveelheid karton bij uw organisatie vrijkomt, is het ook mogelijk om dit in te zamelen middels een (semi-)ondergrondse container. Deze zijn verkrijgbaar in meerdere afmetingen met een inhoud van 3, 4 of 5 m3. Het legen van een ondergrondse container, gaat niet via dezelfde opening als waar het afval in wordt gedeponeerd. Dit is extra hygiënisch!

 

MINIPERSCONTAINER

De Miniperscontainer is een uniek product dat speciaal voor en door Milieu Service Nederland is ontwikkeld. Dit inzamelmiddel is zeer geschikt om uw karton in te zamelen en samen te persen. Doordat het afval wordt samengeperst, neemt het veel minder ruimte in de container in beslag. Hierdoor zijn er veel minder transportbewegingen nodig om containers te legen. Dat zorgt voor een verlaging van de CO2-uitstoot!

De Miniperscontainer neemt maar 8m2 vloeroppervlak in beslag, waardoor hij goed op moeilijk bereikbare en krappe plekken geplaatst kan worden. Zodra de Miniperscontainer voor 80% gevuld is, krijgen wij daar vanzelf een melding van. Dan komen wij de volle container zo spoedig mogelijk vervangen voor een lege. Hierdoor vinden er dus nooit onnodige transportbewegingen plaats. Als er tijdelijk meer of minder afval vrijkomt, past de ledigingsfrequentie zich hier automatisch op aan. Het is mogelijk de Miniperscontainer uit te breiden met extra opties, zoals bijvoorbeeld een hefkantelaar, een ozoniser of gebruikersregistratie.

 

PERSCONTAINERS

Het is ook mogelijk om een grote perscontainer te plaatsen. Het grote voordeel van een perscontainer is dat het karton wordt samengeperst, waardoor het minder ruimte inneemt. Daarom hoeft u minder rolcontainers te plaatsen die frequent geleegd dienen te worden. Dit scheelt u ruimte op uw werkvloer en zorgt ervoor dat u bespaart op uw transportkosten! Perscontainers zijn verkrijgbaar in diverse varianten met capaciteiten van 3 m3 tot en met 34 m3 geperst afval. Zodra de perscontainer vol zit, krijgen wij hier vanzelf een melding van. Dan komen wij de perscontainer zo spoedig mogelijk legen. Ook bij deze perscontainer past de ledigingsfrequentie zich dus automatisch aan naar het gebruik. Het is daarnaast ook nog mogelijk om de perscontainer uit te breiden met extra opties, zoals bijvoorbeeld gebruikersregistratie.

DE VERWERKING VAN KARTON

Nadat al het karton is ingezameld, gereinigd en gesorteerd, wordt het in balen geperst voor verdere verwerking. Het oud papier wordt dan naar de papierfabriek gebracht waar het wordt opgelost in water. Dit zorgt ervoor dat de papiervezels loskomen van elkaar en dat er papierpulp (een vezelbrij) ontstaat. Met behulp van verschillende zeeftechnieken, worden vervolgens de nietjes, paperclips en andere vervuilingen uit de papierpulp gehaald. Soms wordt hierna ook nog de inkt uit de pulp verwijderd en wordt deze gebleekt. Dit is echter alleen nodig als het gebruikt wordt om nieuw wit papier van te maken. Zodra dit hele proces doorlopen is, kan de pulp worden gebruikt om nieuw papier en karton te produceren.

Vraag offerte aan

WAT DOET MILIEU SERVICE NEDERLAND MET UW KARTON?

Veel bedrijven kiezen ervoor de geperste balen oud papier te verhandelen naar het buitenland. Voornamelijk in oosterse landen, zoals bijvoorbeeld China, groeien minder bruikbare bomen om papier en karton van te maken. Om papier en karton te produceren, hebben zij dus grondstoffen uit het buitenland nodig. Milieu Service Nederland heeft duurzaamheid voorop staan, daarom kiezen wij ervoor om het door ons ingezamelde oud papier in Nederland te laten recyclen om er nieuwe producten van te maken. Wij verkopen uw oud papier dus niet aan het buitenland, maar houden het in de Nederlandse kringloop van oud papier.

MEER INFORMATIE OVER HET SCHEIDEN VAN KARTON

Komt er veel karton bij u vrij en wilt u weten wat de meest voordelige en milieuvriendelijke wijze is om dit in te zamelen en af te voeren? Neem dan contact met ons op onderstaand formulier. Wij onderzoeken graag hoe wij u hierbij het best van dienst kunnen zijn. Uiteraard is het ook mogelijk om direct een offerte aan te vragen. Eén van onze Branchemanagers komt graag bij u langs om een gratis afvalscan uit te voeren en u te adviseren over de mogelijkheden. Wij voorzien u graag van advies op maat.

Top