Binnen 1 werkdag een passende offerte

Het belang van afval scheiden op kantoor

Uit onderzoek van de Rijksoverheid is gebleken dat op het merendeel van de kantoren, winkels en openbare ruimten afval niet goed gescheiden wordt. Dit zorgt ervoor dat deze afvalstromen niet altijd goed gerecycled kunnen worden, en dat is zonde. Bij kantoorpanden komt over het algemeen veel afval vrij en het is belangrijk om ook het afval op kantoor een tweede leven te geven. We zien afval gelukkig al steeds meer als grondstof en dat is belangrijk voor onze toekomst. Hoe meer afval gescheiden wordt ingezameld, hoe minder nieuwe grondstoffen we hoeven te winnen. Daarnaast zorgt bronscheiding voor een reductie van de CO2-uitstoot. Afval scheiden op kantoor is dus erg belangrijk!
Afval scheiden kantoor

Waarom afval scheiden op kantoor

Bij de meeste organisaties komen veel afvalstromen vrij. Dit zijn kostbare grondstoffen die dankzij bronscheiding opnieuw gebruikt worden. Op dit moment is het Landelijk afvalbeheerplan (LAP3) actief. In LAP3 is onder meer opgenomen dat bedrijven, organisaties en instellingen verplicht zijn om bedrijfsafval te scheiden. Organisaties met meer dan 660 liter afval per week (12 vuilniszakken) of een bedrijfsoppervlak van meer dan 100m2 moeten alles wat van toepassing is scheiden, maar ten minste 75% van het totale bedrijfsafval. Bedrijfsafval scheiden is dus verplicht.

Het Landelijk afvalbeheerplan gaat per 2024 over op het Circulair Materialenplan (CMP). CMP kijkt niet alleen naar het einde van de keten maar ook naar de volledige keten. Hierbij wordt dus gekeken hoe we afval kunnen voorkomen, hergebruiken en beter kunnen recyclen. Dit daagt organisaties uit om beter te presteren dan de minimumstandaard voor de verwerking van afval en dus echt circulair te ondernemen. Het is verstandig om alvast voorbereid te zijn op deze verscherpte regelgeving. Naast de voordelen voor het milieu draagt bronscheiding dus ook bij aan de duurzaamheidsprestaties van jouw organisatie.

Welke afvalstoffen komen voor op kantoor

Vraag je je af welke soorten afval het meest vrijkomen op kantoor? De meest voorkomende afvalstromen op kantoor zijn papier en karton, PMD, swill, koffiebekers en tissues. Deze verschillende afvalstromen zijn allemaal erg goed recyclebaar als ze worden ingezameld als monostromen. Dus papier bij papier en koffiebekers bij koffiebekers. Al het afval dat overblijft na het scheiden is restafval. Het is belangrijk om deze afvalstroom zo laag mogelijk te houden.

Vind je het lastig inschatten welke afvalstromen er vrijkomen? Met onze afvalanalyse brengen we in kaart welke afvalstromen jouw organisatie produceert en hoeveel dit precies is. Tijdens een afvalanalyse legen wij een volle rolcontainer en gaan dan precies na welke afvalstromen zich in jouw container bevinden. Als we de afvalstromen in kaart hebben gebracht kunnen we aan de hand hiervan kijken welke afvalstromen we kunnen scheiden aan de bron. We zien vaak dat er meer recyclebare afvalstromen vrijkomen bij een organisatie dan gedacht wordt.

Waarom is goede afvalscheiding zo belangrijk

Als kantoren zoveel mogelijk afvalstromen gescheiden inzamelen, kunnen de grondstoffen zoveel mogelijk gebruikt worden bij de productie van nieuwe producten. Hierdoor zijn er minder nieuwe grondstoffen en energie nodig, wat uitputting van de aarde voorkomt. Daarnaast verlaag je de verbranding van restafval. Hoe minder afval we produceren, hoe minder we de aarde belasten. Je bent dus goed bezig voor onze aarde en je bent duurzaam aan het ondernemen!

Tips voor succesvol afval scheiden op kantoor

Afval scheiden op kantoor hoeft niet lastig te zijn. Je kunt met kleine stappen beginnen, dit maakt al een groot verschil. Om afval scheiden op kantoor succesvol te laten verlopen geven wij een aantal tips.

1. Breng de afvalstromen in kaart
Het is verstandig om eerst te kijken welke afvalstromen er bij jouw organisatie vrijkomen. Hierdoor kun je het afvalbeleid precies afstemmen op de afvalstromen. Vind je het lastig om dit zelf te bepalen? Wij helpen je hier graag bij, zodat we een advies op maat kunnen maken.

2. Kies de juiste inzamelmiddelen
Als je weet welke afvalstromen (en in welke hoeveelheid) er bij jouw organisatie vrijkomen, kan je hier de inzamelmiddelen op aanpassen. Komt er heel veel PMD vrij? Dan kan je kiezen voor een Miniperscontainer zodat het afval op locatie gereduceerd wordt. Dit scheelt transport en dus CO2-uitstoot. Heb je meerdere kleinere ruimtes op kantoor? Dan is de Multi Afval Container een aanrader. Natuurlijk kun je ook kiezen voor de standaard rolcontainers om jouw bedrijfsafval te scheiden op kantoor.

3. Voorzie jouw werknemers vroegtijdig van informatie
Afval scheiden is een proces dat gewenning en dus tijd kost. Begin daarom al tijdig met het informeren van de werknemers. Vertel ze wat de doelen zijn van het nieuwe afvalbeleid en neem ze mee in dit verhaal. Stimuleer collega’s ook om elkaar te helpen waar nodig. Samen behaal je succes!

4. Zorg voor gemak
Afval scheiden kost geen moeite. Hiervoor is het wel belangrijk dat de inzamelmiddelen op een centrale locatie staan. Zet bijvoorbeeld een Multi Afval Container in de kantine en in elke kantoorruimte. In de Multi Afval Container kun je meerdere afvalstromen inzamelen in verschillende compartimenten. Op deze manier loopt iedereen er al langs, en is het een kleine moeite om het afval in het juiste compartiment weg te gooien. Onze rolcontainers zijn ook allemaal voorzien van een andere kleur en een sticker met de afvalstroom. Hierdoor is afval scheiden heel makkelijk!

Wij helpen je graag

Als de ondernemende afvalpartner voor zakelijk Nederland blijven wij kijken naar innovaties. We houden alle ontwikkeling nauwlettend in de gaten en dragen dit ook graag uit naar onze klanten. Wij helpen je dan ook graag met een duurzaam afvalmanagement waarbij de restafvalstroom zo laag mogelijk is. Dit hoeft natuurlijk niet in één keer bereikt te worden, maar kan prima in kleine stapjes. Wil je meer weten over bronscheiding of de Multi Afval Container? Vul dan onderstaand formulier in.

Bekijk de laatste blogs