Binnen 1 werkdag een passende offerte
Gepubliceerd: 22 augustus 2023

Milieu Service Nederland op de radio

Deel:
Opnames BNR
Dennis Ostendorf (Commercieel Directeur) was namens Milieu Service Nederland te gast bij BNR Duurzaam. In dit radioprogramma bespreekt presentator Harm Edens wekelijks actuele vraagstukken die te maken hebben met duurzaamheid. De uitzending van 28 augustus ging over het verkleinen van de afvalberg. Ook ontkrachtte Dennis diverse mythes over afval. "Veel mensen weten niet dat er waardevolle grondstoffen in afval zitten."

Een groene boodschap voor Nederland

In de uitzending ging presentator Harm Edens het gesprek aan met Klaske Kruk (benoemd tot Circulair Hero 2021) en Dennis Ostendorf (Milieu Service Nederland). Samen bespraken zij hoe we de afvalberg kunnen verkleinen. In Nederland ontstaat jaarlijks zo'n 60 miljoen ton aan afval. Een groot deel daarvan is afkomstig van bedrijven. Het verminderen van deze enorme hoeveelheid afval kan onder andere door duurzaam in te kopen. Afval voorkomen is uiteraard beter dan afval scheiden. Maar ook door als producent slimme keuzes te maken in het ontwerpproces. Zo is één type frisdrank soms wel in zes verschillende soorten verpakkingen verkrijgbaar.

Ook het scheiden van afval is cruciaal. Daarbij is volgens Dennis een belangrijke rol weggelegd voor bewustzijn en gedragsverandering. "Bijvoorbeeld door niet over 'afval' te praten, maar over grondstoffen. Veel mensen weten namelijk niet dat er waardevolle grondstoffen in afval zitten. Ook de afvalmarkt kent vraag en aanbod. Op het moment dat er met het afval weer iets nieuws gemaakt kan worden, is daar een markt voor. Zo wordt afval iets leuks en nuttigs."

Mythes over afval ontkracht

Daarnaast ontkrachtte Dennis tijdens de uitzending diverse mythes over afval. Heeft het bijvoorbeeld überhaupt zin om afval te scheiden? "Jazeker! Door afval bij de bron te scheiden, houd je bronnen zuiver. Met die bronnen kun je vervolgens betere grondstoffen maken." En af en toe een batterij in de restafval container gooien, dat kan vast geen kwaad toch? Dennis: "Batterijen zijn goed recyclebaar, maar niet wanneer ze bij het restafval zitten. Bovendien kunnen batterijen bij het restafval voor onveilige situaties bij de afvalverwerker zorgen."

Luister de aflevering terug

BNR Duurzaam is een programma van BNR Nieuwsradio, gericht op zakelijke luisteraars. Het radioprogramma onderzoekt hoe we de doelen van het klimaatakkoord van Parijs zo snel en goed mogelijk kunnen behalen. Duurzaam afvalbeheer, zero waste en circulaire bedrijfsvoering – onderwerpen waar Milieu Service Nederland dagelijks mee bezig is – sluiten hier goed bij aan. We zijn dan ook trots op ons partnership.

De aflevering van 28 augustus was de eerste aflevering na de zomerstop. BNR Duurzaam is elke maandag om 15:00 uur te horen op BNR Nieuwsradio. Ook kun je de uitzendingen altijd en overal terugluisteren via je favoriete podcastapp of de website van BNR

Accepteer de marketing cookies om de laatste aflevering van BRN duurzaam te kunnen beluisteren.
Klik hier om je instellingen aan te passen

Tags:
Gepubliceerd: 22 augustus 2023
Deel:

Bekijk het laatste nieuws