Binnen 1 werkdag een passende offerte
Gepubliceerd: 22 augustus 2016

Wat gebeurt er met je afval na inzameling?

Deel:
Afvalinzameling
Onze kernactiviteit is het ophalen van afval. En dat is een vak apart. Na de inzameling van het afval zijn wij ook verantwoordelijk voor de eindbestemming van je afval. Het verwerkingsproces laten wij zo duurzaam en kostenefficiënt verlopen. Afvalverwerking en recycling sluiten naadloos op elkaar aan bij Milieu Service Nederland. Zo hanteren wij onder andere het afvalbeleid van de Ladder van Lansink. Dit is een standaard op het gebied van afvalbeheer, vernoemd naar de politicus Ad Lansink. Ook houden wij rekening met bepalingen die door de overheid zijn opgesteld, zoals het Landelijk Afvalbeheerplan (LAP). Dit plan geeft een indicatie wanneer er een apart inzamelmiddel ingezet dient te worden voor een afvalstroom. Voor het milieu is het natuurlijk het best als elke aparte afvalstroom voorzien is van een eigen container.

Papier en karton

In Nederland zijn we het al lang gewend om papier en karton apart in te zamelen. En dat is maar goed ook, want papier kan wel zeven keer hergebruikt worden! We kennen veel soorten papierafval, zoals verpakkingen, drukwerk, enveloppen, tijdschriften en kranten. Na recycling kan papier weer voor veel doeleinden gebruikt worden, zoals toiletpapier en papieren zakdoekjes, krantenpapier, schrijfpapier en verpakkingen.

Vertrouwelijk papier

Milieu Service Nederland biedt het unieke MobielZeker concept om vertrouwelijke documenten in te zamelen en te vernietigen. De MobielZeker wagen vernietigt uw archief direct voor uw deur, waardoor u zeker weet dat uw archief niet in verkeerde handen valt. De snippers die overblijven in de MobielZeker wagen worden gerecycled tot nieuw papier.

Glas

Een groot deel van ingezameld glas komt van verpakkingsafval. Glas wordt door Milieu Service Nederland verwerkt en eventueel kurk, metaal, keramiek en papier wordt verwijderd. Metaal gaat naar een metaalrecycling bedrijf en keramiek wordt in de bouwindustrie gebruikt. De vraag naar glasscherven stijgt wereldwijd. Dit komt vooral omdat het veel meer energie kost om glas uit primaire grondstoffen te maken. Glasscherven zijn een goede basis voor nieuwe glasproducten, er kan namelijk bij veel lagere temperaturen glas van gemaakt worden. Dat zorgt niet alleen voor een grondstofbesparing, maar ook voor een energiebesparing.

PMD

PMD is heel goed te recyclen. Verschillende soorten kunststof worden na omsmelting weer in nieuwe producten omgezet. Kunstofafval wordt op grootte en gewicht gesorteerd. Infraroodtechnologie onderscheidt verschillende soorten kunststof, zoals Sealbags, PET, polyethyleen en polipropyleen. Plastic verpakkingsresten zijn goed te recyclen en worden verwerkt tot nieuwe producten.

Hout

Hout is vaak goed te recyclen. Wel komt het ook hier aan op goede scheiding van de verschillende houtsoorten. Hout wordt meestal tot spaanplaat verwerkt. Niet al het afvalhout is geschikt voor recycling vanwege eventuele chemicaliën. Net als geschilderd en gelakt hout wordt dit vaak ingezet als meestookhout in bio-energiecentrales, waar duurzame energie wordt opgewekt.

Swill

Swill is biologisch afbreekbaar afval, zoals allerlei etensresten. Het gescheiden Swill wordt voor het grootste deel in composteer- en vergistingsinstallaties omgezet tot compost. Groenafval kan (na versnippering en bewerking) bijvoorbeeld hergebruikt worden als bodembedekker, (stal-)strooisel, compost en kattenbakkorrels.

Restafval

Restafval is het afval dat overblijft wanneer er niets meer uit afval gescheiden kan worden. Restafval kunnen we niet recyclen, daarom is het belangrijk dat deze afvalstroom steeds kleiner wordt. Van dit afval kunnen we wel de energie gebruiken die ontstaat bij de verbranding van het afval. Dit noemen we ‘thermische reiniging’ en gebeurt bij verschillende afvalverbrandingsinstallaties (AVI’s).

Gevaarlijk afval

In kantooromgevingen komen vaak chemisch afval vrij, zoals cartridges, inkt, correctievloeistof en batterijen. De overheid controleert steeds scherper of u klein gevaarlijk afval (KGA) of klein chemisch afval (KCA) volgens de wettelijke eisen laat afvoeren door een daartoe bevoegd bedrijf. Het meeste gevaarlijk afval wordt gerecycled. Brandbaar chemisch afval wordt verbrand in speciale ovens.

Vetten en oliën

De oliën en vetten die worden ingezameld door Milieu Service Nederland worden hergebruikt. Zo wordt een deel verwerkt tot biobrandstoffen. Een ander deel van de oliën en vetten is na zeer grondige bewerking geschikt voor industriële afvalverwerking.

Geld overhouden met de juiste container(s)

Hoe meer afvalstromen je gescheiden inzamelt, hoe meer er gerecycled kan worden. Ook betaal je vaak lagere afvalkosten, want restafval is de duurste afvalstroom. Hoe minder restafval containers, hoe beter dus. Sommige andere afvalstromen kunnen zelfs geld opleveren. Het uitgebreide containeraanbod van Milieu Service Nederland biedt voor elke afvalstroom een inzamelmiddel. Onze Branchemanagers adviseren je graag met een gratis afvalscan welke containers in jouw situatie de beste keuze zijn. Neem hiervoor contact op.

Meer informatie
Tags:
Gepubliceerd: 22 augustus 2016
Deel:

Bekijk de laatste blogs