• Scherpste tarieven
  • Binnen 24 uur uw container voor de deur
  • Grootste aanbod van NL
  • 100% milieuvriendelijk en duurzaam
  • Totaalleverancier voor elke afvalstroom

Global Recycling Day

18 maart 2019
Recycling - Milieu Service Nederland

Vandaag is het voor de tweede keer Global Recycling Day. Deze dag werd in 2018 voor het eerst geïntroduceerd. Op Global Recycling Day staan we stil bij het belang van recycling en vieren we de vele recyclinginitiatieven die er al zijn. Recycling speelt immers een grote rol bij het realiseren van een circulaire economie en het verlagen van CO2-uitstoot. Recycling is natuurlijk veel te belangrijk om hier geen wereldwijde aandacht voor te vragen.

AFVAL IS EEN GRONDSTOF

Jaarlijks winnen we miljarden tonnen aan natuurlijke hulpbronnen om nieuwe producten mee te maken. Deze hulpbronnen zijn niet oneindig. Ooit bereiken we een punt dat één of meerdere van deze hulpbronnen uitgeput raken. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Daarom introduceerde Global Recycling Day vorig jaar tijdens de eerste editie de zevende ‘’natuurlijke’’ hulpbron: recycling! Deze dag roept op om de dingen die we weggooien/niet meer kunnen gebruiken niet langer te zien als afval, maar als een waardevolle grondstof.

CIRCULAIRE ECONOMIE

In een circulaire economie blijven materialen zo lang mogelijk in de kringloop. Grondstoffen worden dus steeds opnieuw gebruikt. Producten die wij weggooien omdat we ze niet meer nodig hebben of omdat ze misschien stuk zijn, bevatten heel veel waardevolle grondstoffen. Daarom zeggen we liever dat afval eigenlijk niet bestaat. Het is namelijk een waardevolle grondstof! Daarom is het belangrijk dat we ons afval scheiden. Door dit succesvol te doen, zorgen we ervoor dat onze afvalstoffen optimaal gerecycled kunnen worden.

AFVALSTROMEN

Al het afval dat niet wordt gescheiden, komt bij het restafval terecht. Dit is zonde, want veel van ons afval is recyclebaar. Als er recyclebare afvalstoffen bij het restafval belanden, gaan deze bij het verwerken verloren. Dan verliezen we dus waardevolle grondstoffen terwijl we tevens het milieu zwaar belasten. Restafval wordt namelijk verbrand, en dat is schadelijk voor het milieu. Het is dus het beste om deze afvalstroom zo minimaal mogelijk te houden. Dat doen we door ons afval te scheiden. Enkele voorbeelden van veelvoorkomende afvalstromen die goed gerecycled kunnen worden zijn:

  • Papier en karton
  • Glas
  • PMD
  • Swill

PAPIER EN KARTON

Nederland behoort bij de top van Europa op het gebied van papierrecycling. Oud papier kan tot wel 7 keer worden gerecycled. Door ons papier en karton te recyclen, zorgen we ervoor dat er veel minder bomen gekapt hoeven te worden. Voor iedere 1000 kilo gerecycled oud papier, worden er 3,3 bomen bespaard. Tot deze afvalstroom behoort schoon en bedrukt papier en karton, zoals folders, kranten, enveloppen en printpapier. Ook verpakkingspapier en -karton kan zeer goed gerecycled worden.

GLAS

Glas is een ontzettend duurzaam verpakkingsmateriaal. Het kan oneindig vaak gerecycled worden. Daarom is het belangrijk om dit gescheiden in te zamelen. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden dat niet alle glassoorten bij elkaar ingezameld mogen worden. Glazen verpakkingen, zoals flessen en potten, noemen we holglas. Er bestaat ook vlakglas, dit wordt voornamelijk gebruikt in de bouw, bijvoorbeeld voor ramen en spiegels. Holglas en vlakglas mogen niet in dezelfde containers ingezameld worden. Zaken als drinkglazen, vazen en (oven)schalen mogen bovendien niet bij deze afvalstromen weggegooid worden. Deze producten hebben namelijk een ander smeltpunt en verstoren het recycleproces.

PMD

Een groot deel van ons afval bestaat uit plasticverpakkingen, blikken/metalenverpakkingen of drankkartons. Deze afvalstroom noemen we PMD en is heel geschikt voor recycling. Van deze producten worden bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen, kratten, emmers en zelfs auto-onderdelen gemaakt. Vanaf medio 2019 recyclen wij deze afvalstroom bovendien zelf in onze eigen plasticfabriek: Plastic Recycling Amsterdam. In onze eigen fabriek recyclen we het PMD tot een hoogwaardige grondstof, waarvan kwalitatief hoogwaardige producten gemaakt kunnen worden.

SWILL

Swill bestaat uit (gekookt) keukenmateriaal en etensresten, zoals bijvoorbeeld: groenten, fruit, zuivel, vlees en vis, brood, koek, visgraten, kippenbotten etc. Deze afvalstroom is zeer geschikt voor recycling. Bij de verwerking van swill komt onder andere biogas vrij. Dit is een duurzame energiebron. Een deel van het swill wordt verwerkt tot biodiesel en het overgebleven deel wordt verwerkt tot compost.

DOET U MEE?

Wilt u ook uw steentje bijdragen aan een beter milieu? Wij adviseren u graag over de meest duurzame oplossingen voor uw afvalinzameling. Neemt u gerust contact met ons op via het contactformulier of 088 – 09 09 030.

Top